Skip to main content

Ο νέος πεζόδρομος της Αγίου Μηνά μάς συστήνει ξανά το τραμ (φωτο+vid)

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της πεζοδρομημένης οδού Αγίου Μηνά, όπου δεσπόζουν αναλλοίωτες στον χρόνο οι γραμμές του ιστορικού τραμ Θεσσαλονίκης

Σε νέα εποχή περνά από σήμερα η οδός Αγίου Μηνά μετά την πεζοδρόμησή της και η Θεσσαλονίκη το γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο.

Παρά την υψηλή θερμοκρασία, πολίτες και τουρίστες ήταν εκεί για τα εγκαίνια της ανάπλασης της ιστορικής οδού, που αποτελεί «καθρέπτης» της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης.

Η υλοποίηση του έργου άρχισε τον Οκτώβριο του 2018, όπου κατά τις εργασίες εκσκαφών αποκαλύφθηκε η παλιά υποδομή τροχιοδρόμου, δηλαδή του τραμ, που λειτουργούσε μέχρι το 1957, αποδεικνύοντας στην πράξη πως κάθε «δρόμος έχει τη δική του ιστορία».

Επί οθωμανικής ακόμα κυριαρχίας, η οδός Αγίου Μηνά αποτελούσε κομμάτι μιας εκ των κεντρικότερων οδικών αρτηριών της πόλης, της οδού Καπάνατζα (Περισσότερα για την ιστορία της οδού διαβάστε εδώ).

«Οι αναπλάσεις σε όποια σημεία γίνουν, στη Γούναρη, στα Κάστρα, στη Στρατηγού Καλλάρη, έχουν ένα κεντρικό σκεπτικό, να αναδείξουμε ιστορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και μέσα από αυτό να αντιλαμβάνεται ο κόσμος πώς ήταν η Θεσσαλονίκη» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έλαβε ένα ξεχωριστό δώρο από τον συλλέκτη, Σάκη Καβακόπουλο, ένα κουδούνι από τραμ.

Οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Αγίου Μηνά – από Ι. Δραγούμη έως Βενιζέλου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Εβραϊκού Μουσείου, κόστισαν 150.000 ευρώ και εντάσσονται στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης με φορέα υλοποίησης το ΚΕΠΑ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, δήλωσε ότι «πιάνουν τόπο» τα 5 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν από το Ίδρυμα για τεχνικά έργα στον κεντρικό δήμο. «Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα, για να μπορέσουμε να δώσουμε στην πόλη την βάση, πάνω στην οποία θα γίνει καλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το παρών στη γιορτή δρόμου, που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη τον δήμο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που αναβάθμισαν την οδό Αγίου Μηνά. «Αυτές οι γραμμές του τραμ αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Θεσσαλονίκη μας έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμη πιο μακριά στο μέλλον. Με καλή συνεργασία όλων των φορέων, να πάμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά» κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία «έντυσαν» μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκη και το λαϊκό παραδοσιακό σχήμα Βαφοπουλείου, έγιναν ξεναγήσεις στην έκθεση του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» καθώς και στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.