Skip to main content

Το τσιπουροκάζανο Πασχαλά που φτιάχνει τσίπουρο με τον αθωνικό τρόπο

Το αποστακτήριο του Γιάννη Πασχαλά στο Γομάτι Χαλκιδικής γίνεται κάθε Οκτώβριο πόλος έλξης για τους λάτρεις του τσίπουρου, αλλά και για ξένα μέσα.

Με έμπνευση από τις συνταγές των μοναχών του Αγίου Όρους και διάθεση για γιορτή ο Γιάννης Πασχαλάς, φημισμένος για το τσιπουροκάζανό του στο Γομάτι Χαλκιδικής, ετοιμάζεται αυτό τον καιρό για μια …ιεροτελεστία που ξεκινά κάθε Οκτώβριο και διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα, αυτή της παραγωγής τσίπουρου.



Το αποστακτήριό του, ακολουθώντας μια παράδοση που χαρακτηρίζει την περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά αμπέλια που ευδοκιμούν χάρη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα και τους ανέμους που φυσούν από τον Άθωνα, υποδέχεται τον κόσμο που θέλει να βγάλει το τσίπουρο της χρονιάς για την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και να γιορτάσει. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το τσιπουροκάζανό του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων εντός και εκτός συνόρων που θέλουν να καταγράψουν τη διαδικασία, αλλά και να γίνουν μέρος της μυσταγωγίας του τσίπουρου.



Ο Γιάννης Πασχαλάς αποστάζει τσίπουρο με τον πιο «αθωνικό» τρόπο. Φρούτα, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, μπαχαρικά, όλα στη σωστή αναλογία, βράζουν και δημιουργούν ένα ευωδιαστό ποτό με χαρακτήρα. Η διπλή απόσταξη γίνεται σε ένα σύγχρονο καζάνι από χαλκό, που δουλεύει όμως με ξύλο, ακολουθώντας τις μεθόδους του παρελθόντος. Η παραγωγή του τσίπουρου όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα όργανα, τα τραγούδια, το φαγητό και το ποτό συνοδεύουν κάθε πελάτη του αποστακτηρίου, που όσο περιμένει το τσίπουρό του στήνει μια μικρή γιορτή, σε μια ιδιότυπη υποδοχή του φθινοπώρου. Άλλωστε το τσιπουροκάζανο του Γιάννη Πασχαλά διαθέτει και χώρο για τα αυθόρμητα αυτά τσιμπούσια, ενώ είναι εκεί για να κεράσει έναν μεζέ και ένα τσιπουράκι ακόμα και σε περαστικούς που θέλουν απλά να δουν το αποστακτήριό του.

Τσίπουρο με μεράκι

Τα τσιπουροκάζανα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην περιοχή και συγκεντρώνουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλα τα γύρω χωριά, αλλά και από άλλες πόλεις. «Έρχονται άνθρωποι τόσο από την ευρύτερη περιοχή όσο και από την Πτολεμαΐδα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα σημεία για να βράσουν το τσίπουρό τους σε μας. Παράλληλα, όσο βράζουμε τα τσίπουρα και οι ντόπιοι βρίσκουν αφορμή για διασκέδαση» λέει ο Γιάννης Πασχαλάς.

Ο Γιάννης Πασχαλάς επί το έργον

Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι να κάνει το αποστακτήριό του, ένα παλιό ελαιοτριβείο που δημιουργήθηκε το 1963, επισκέψιμο, κρατώντας ζωντανές και κάποιες από τις μνήμες του προηγούμενου χώρου. Έτσι πρόκειται να χρησιμοποιήσει μία από τις μεγάλες πέτρες που βρήκε στο ελαιοτριβείο για να κατασκευάσει ένα τραπέζι για τα γλέντια του τσίπουρου, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Κάθε χρόνο ο Γιώργος Πασχαλάς συμμετέχει στις γιορτές και τα φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Αριστοτέλη για τα τοπικά προϊόντα και με ένα παλιό καζάνι δείχνει στους επισκέπτες πώς γίνεται το τσίπουρο, συνοδεύοντας την… ενημέρωση και από την απαραίτητη γευσιγνωσία.

«Το να είσαι αποσταγματοποιός δεν είναι δουλειά, είναι μεράκι. Ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια και κάθε φορά χαίρομαι τη διαδικασία από την αρχή» λέει στη Voria.gr.