Skip to main content

Το υπουργείο Οικονομικών για την ΑΣΠΙΣ

Κανείς ασφαλισμένος δεν χάνει τα χρήματα του, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Καθησυχάζει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όσους ήταν ασφαλισμένοι ή εργάζονταν στις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες και διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας τους.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνεται ότι κανείς ασφαλισμένος στον κλάδο ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει, διότι όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έχουν  τρεις μήνες να πληρωθούν. Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν.

Επιπλέον, τονίζεται, πρόσφατα η κυβέρνηση θέσπισε αυστηρά όρια φερεγγυότητας σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο συνολικά κατά 650 εκατομμύρια ευρώ και καταρτίστηκε νέος νόμος για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών, με προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές.

Επίσης, καθιερώθηκε νέο σύστημα καθολικών και αυστηρών ελέγχων σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το οποίο οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από 9 εταιρίες που επανειλημμένα παραβίαζαν τον νόμο και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι εξαιτίας της εξυγίανσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από την AXA  και η  εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ - METROLIFE από τη GROUPAMA.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο επισημαίνει ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.ΕΙ.Α για την ανάκληση της άδειας των πέντε εταιριών εντάσσεται στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων.