Skip to main content

Το VentureGarden θέλει να ακούσει τη δική σου επιχειρηματική ιδέα

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει από την αγορά οι καινοτόμες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μέσω του VenureGarden του ACT.

Έχεις μια επιχειρηματική ιδέα που σου φαίνεται καλή; Το VentureGarden του ACT θέλει να την ακούσει. Κι αν μάλιστα πείσεις ότι αυτή η ιδέα μπορεί να γίνει κανονική επιχείρηση, οι μέντορες του είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν για να κάνεις τις σκέψεις σου, πράξεις.

Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας, να μην φοβάσαι να αποτύχεις. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες το αμερικανικό πνεύμα σε σχέση με την πρόσληψη της αποτυχίας. Στην Ελλάδα, μία επιχειρηματική αποτυχία ισοδυναμεί με καταστροφή και κοινωνία απαξία, στην Αμερική αντιμετωπίζεται ως το εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας που τελικά θα οδηγήσει στην επιτυχία», λέει ο Γιώργος Κόκκας, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας (Entrepreneurship Hub), του American College of Thessaloniki, που «τρέχει» εδώ και τέσσερα χρόνια το Venture Garden.

Εάν, δε, θεωρείς ότι είσαι είτε πολύ νέος είτε πολύ μεγάλος για να μπλέκεις με την επιχειρηματικότητα κάνεις λάθος: Στα προγράμματα του VentureGarden έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα εκπαιδευόμενοι ηλικίας από 18 έως 63 ετών – ο μέσος όρος είναι περίπου τα 35 χρόνια. Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα οι ομάδες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο ACT σύστησαν, με την καθοδήγηση των μεντόρων, 25 καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες κατάφεραν στη συνέχεια να αντλήσουν από την αγορά περισσότερα από 1 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, δημιουργώντας 50 νέες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους πέντε από όσους συμμετέχουν στο VentureGarden καταφέρνει να βρει άμεσα τον δρόμο του προς την επιχειρηματικότητα.

Το VentureGarden υλοποιείται δύο φορές τον χρόνο και περιλαμβάνει ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 10 μαθημάτων, διάρκειας 1,5 μήνα, που ακολουθείται από μία περίοδο εξατομικευμένης καθοδήγησης (mentoring) διάρκειας 12 μηνών. Εισηγητές και μέντορες του VentureGarden είναι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και διακεκριμένοι καθηγητές. Για το 2018 ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό σκέλος του πρώτου κύκλου και ακολουθεί το mentoring. Ο δεύτερος κύκλος ανοίγει τον Οκτώβριο, οπότε και θα κατατεθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις (www.venturegarden.gr), από τις οποίες θα γίνει η προεπιλογή για να ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις.

Από τις αρχές του 2014, όταν ξεκίνησε το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), υποστηρίζονται ετησίως περίπου 70 νέοι επιχειρηματίες – και άλλοι τόσοι στην Αθήνα από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιεί το ALBA.

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Ανατόλια

Στην πρώτη του περίοδο, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Κολλεγίου Ανατόλια προσέφερε υποστήριξη στους φοιτητές του ACT. Με την πάροδο του χρόνου και λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος και άλλων ομάδων να ενταχθούν στις πρωτοβουλίες του, οι δράσεις του Κέντρου έγιναν προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, με την υποστήριξη χορηγών όπως η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) και ο John Pappajohn, επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής ο οποίος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ.

Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα και η υποστήριξη εκείνων που επιθυμούν να δοκιμαστούν στον επιχειρηματικό στίβο. 

Εκτός από το Venture Garden, άλλες δράσεις του Κέντρου είναι:
-τα GreenHouse, δωρεάν, εντατικά, τριήμερα επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Κοζάνη), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του VentureGarden.
Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Σχεδίου John & Mary Pappajohn Business Plan Competition που φέτος υλοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά και προσφέρει, κάθε χρόνο, χρηματικά βραβεία 4.000 € και υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης στις πέντε (5) καλύτερες ομάδες του Διαγωνισμού. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 600 ομάδες διεκδίκησαν τα βραβεία του Διαγωνισμού.
-Το πρόγραμμα Young Business Creators που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και αφορά στην εξοικείωση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την επιχειρηματικότηταιθυμούν να δοκιμαστούν στον επιχειρηματικό στίβο.

Οι πρωτοβουλίες του Κέντρου Επιχειρηματικότητας υποστηρίζονται από δίκτυο 80 ομιλητών και 30 μεντόρων, διακεκριμένων στελεχών και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας. Το έργο του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT αναγνωρίζεται από φορείς της πόλης με τους οποίους έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες.

Οι δράσεις του Κέντρου ενώνονται με τις προσπάθειες άλλων φορέων όπως της ενεργοποιημένης πλέον Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, των θερμοκοιτίδων της Τεχνόπολης, των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της πόλης με κοινό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πόλου στήριξης των startups και της νέας, καινοτομικής επιχειρηματικότητας.