Skip to main content

Το Βιετνάμ γλίτωσε από τον τυφώνα Τεμπίν

Η χώρα έλαβε πλήθος προληπτικών μέτρων για να μην επαναληφθούν οι θάνατοι και καταστροφές που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Τεμπίν, που υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες σε τροπική καταιγίδα, δεν προκάλεσε στο Βιετνάμ καταστροφές όπως στις Φιλιππίνες, όπου τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους περίπου 240 άνθρωποι. Ήδη στο προοίμιο οι μετεωρολόγοι εκτίμησαν ότι η τροπική καταιγίδα θα εξασθενούσε πάνω από την Νότια Σινική Θαλάσσια στα ανοιχτά του Βιετνάμ και θα έφθανε στην χώρα μόνο ως τροπικό βαρομετρικό χαμηλό.

Μόλις χθες ακόμα οι ειδικοί εξέφραζαν φόβους για βιβλική καταστροφή στις ακτές του Βιετνάμ. Για το λόγο αυτό το Ανόι έθεσε σε εφαρμογή εκτεταμένο σχέδιο προληπτικής προστασίας μεταφέροντας σχεδόν 100.000 ανθρώπους από τα νότια παράλια της χώρας σε ασφαλείς περιοχές. Οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση συνολικά 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα απαγορεύθηκε ο απόπλους περίπου 63.000 αλιευτικών σκαφών. Ανάμεσε στους ψαράδες που παραμένουν αναγκαστικά στα λιμάνια του νοτίου Βιετνάμ είναι ο Μινχ Τουά: «Εδώ και χρόνια έχει να πλήξει τυφώνας την περιοχή. Όμως εμείς οφείλουμε για προληπτικούς λόγους να λάβουμε μέτρα. Προς το παρόν η θαλάσσια περιοχή δεν είναι ασφαλής. Για το λόγο αυτό τα σκάφη μας θα μείνουν για τις επόμενες ώρες δεμένα στο λιμάνι».

20 ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν κάθε χρόνο τις Φιλιππίνες

Εδώ και μέρες η κυβέρνηση του Βιετνάμ δήλωνε αποφασισμένη να θωρακίσει όσο καλύτερα μπορεί τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι θάνατοι και οι τεράστιες υλικές ζημιές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Τεμπίν στις Φιλιππίνες με επίκεντρο τις επαρχίες Λανάο ντελ Νόρτε και Λανάο ντελ Σουρ στη χερσόνησο Ζαμποάνγκα.

Συντονιστής της όλης προσπάθειας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βιετνάμ Τρινχ Ντινχ Ντουνγκ: «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να μην αξιολογούν υποκειμενικά την κατάσταση. Τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες του πληθυσμού».

Ας σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από τροπικές καταιγίδες. Κατά μέσο όρο περίπου 20 ακραία καιρικά φαινόμενα περνούν πάνω από τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο. Το πιο πολύνεκρο ήταν το 2016 ο τυφώνας Χαϊάν με περισσότερα από 6.000 θύματα.

Dpa, CCTV / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle