Skip to main content

Το Βρετανικό Συμβούλιο γιόρτασε τα 80 του χρόνια στη Θεσσαλονίκη

Η εορταστική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη στην οποία έδωσε το «παρών» η Βρετανίδα πρέσβης

Τα 80 του χρόνια στη ζωή της Θεσσαλονίκης γιόρτασε σήμερα το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνοντας μια εορταστική εκδήλωση στην οποία έδωσε το «παρών» και η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ.

Η κ. Σμιθ ευχαρίστησε επαίνεσε το έργο του Βρετανικού Συμβουλίου το οποίο, όπως είπε, συμβάλλει στην καλλιέργεια των διμερών σχέσεων. Μάλιστα άδραξε την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι η βρετανική διπλωματική παρουσία στην πόλη ενισχύεται καθώς προστίθεται ένα μέλος στην ομάδα του προξενείου. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ναυπλιώτη, που θα είναι ο υπεύθυνος πολιτικών θεμάτων στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρίσκεται συχνά με στόχο μεταξύ άλλων να ενισχύσει το δίκτυο επαφών της πρεσβείας στην πόλης.

Η πρέσβης έκανε μια αναδρομή στο έργο του Βρετανικού Συμβουλίου το οποίο έρχεται στην πόλη λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, 3.500 σπουδαστές το επισκέπτονται προκειμένου να διδαχθούν την αγγλική γλώσσα. Στη διάρκεια του πολέμου αναστέλλει τη λειτουργία του και επανέρχεται δυναμικά προσπαθώντας να επεκτείνει τις δράσεις του. Δημιουργεί βιβλιοθήκη και ξεκινάει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ενώ πραγματοποιεί διαλέξεις και προσφέρει υποτροφίες. Το 1959 διενεργούνται για πρώτη φορά οι εξετάσεις Αγγλικών του Cambridge και τη δεκαετία του '60 και διοργανώνει εξετάσεις γλωσσομάθειας.

«Το Βρετανικό Συμβούλιο καλλιεργεί το ενδιαφέρον και τολμώ να πω και την αγάπη μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η ίδια.

Η Αναστασία Ανδρίτσου, η οποία έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση από τη θέση της ως  Διευθύντρια του British Council, αναφέρθηκε στα πολλά προγράμματα του Βρετανικού Συμβουλίου ενώ υπογράμμισε τη συνεισφορά του στο όραμα για τη δημιουργία ενός κόσμου ανοιχτού σε ευκαιρίες μάθησης για όλους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και οι δύο πρώην πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και Σιμός Μπενσασσών.