Skip to main content

Το ΥΜΑΘ αναβιώνει τον φιλελληνισμό στην καρδιά της Ευρώπης

Με ιδιαίτερη επισημότητα εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από τον διαφωτισμό στον 20ο αιώνα» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με ιδιαίτερη επισημότητα την Τρίτη 08 Απριλίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση που συνδιοργάνωσαν το ΥΜΑΘ, η επικεφαλής της ΚΟ των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με τίτλο: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από τον διαφωτισμό στον 20ο αιώνα».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και στόχος της είναι, μέσα από την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων και κειμένων που τεκμηριώνουν το δυναμικό κίνημα του φιλελληνισμού, να αναδείξει και να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας το ρόλο που διαδραμάτισε η νεότερη ιστορία της πατρίδας μας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό χάρτη.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας Βίβιαν Ρέντινγκ, της επικεφαλής της ΚΟ των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμας Κάρας, Ευρωβουλευτών, αλλά και αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Γιαννάκου, ανέφερε ότι η έκθεση για τον φιλελληνισμό στέλνει πολλαπλά μηνύματα για τη σημερινή πραγματικότητα καθώς αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και την ισότιμη θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα κειμήλια που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι εξαιρετικής σημασίας διότι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αξίες της Δημοκρατίας και των συμμαχιών», ενώ ολοκλήρωσε το χαιρετισμό της λέγοντας πως: «Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες προεδρεύει αξιοπρόσεκτα της Ε.Ε., έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα και αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με σταθερά και σοβαρά βήματα».     

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ρέντινγκ η οποία μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τόσο για την πορεία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όσο και για την «εξαιρετική» όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία να διοργανωθεί η συγκεκριμένη έκθεση η οποία, όπως είπε, υπενθυμίζει από πού ξεκίνησε η Ευρώπη και πως πρέπει να πορευτεί στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

«Η γλώσσα και ο πολιτισμός της Ευρώπης προέρχονται από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η Ελλάδα» τόνισε με έμφαση η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομιλία της οποίας αν και έγινε στα Αγγλικά, βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε ελληνικές λέξεις.

Η κ. Ρέντινγκ μίλησε επίσης με κολακευτικά λόγια για την Ελληνική Προεδρία, ενώ απέδωσε τα εύσημα στη χώρα μας για την προσπάθεια που κάνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Όλοι εκτιμούμε τη σκληρή σας προσπάθεια και το γεγονός ότι καταφέρνετε να προχωρήσετε την Ελλάδα και την Ευρώπη προς τα μπροστά. Να ξέρετε ότι στεκόμαστε στο πλευρό σας».

Αμέσως μετά την κα. Ρέντινγκ το λόγο πήρε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κάνοντας ειδική αναφορά στο σύγχρονο φιλελληνισμό.

«Η Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «ως φλέβα δημιουργίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ένωσή μας, ακόμη και σήμερα. Πηγή έμπνευσης όχι για επιστροφή στο χθες, αλλά ως κινητήρια δύναμη για το αύριο».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε ότι «η αναγέννηση της Ελλάδας ανοίγει δρόμους για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και πως «μέσα από τις δοκιμασίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, η πατρίδα μας γίνεται το σύμβολο της Ευρώπης που αντέχει».  

Τέλος ο ΥΜΑΘ έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Η Ευρώπη του σήμερα θα πρέπει να στηριχθεί στις αρχές του φιλελληνισμού. Η Ευρώπη του σήμερα δεν σημαίνει λιτότητα, ύφεση, ανεργία, ούτε είναι “αρένα” ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή μέσο πολιτικής επιβολής. Αντίθετα η Ευρώπη του σήμερα πρέπει να σημαίνει κοινωνική συνοχή».

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο κ. Καράογλου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και σε ημερίδα που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»,  προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «ο Πόντος ήταν και είναι μια ιστορία που δεν σβήνεται» και ότι «95 χρόνια μετά τον ξεριζωμό, η γενοκτονία των Ποντίων εξελίσσεται σε φάρο για την πορεία του Έθνους μας, δείχνοντας το δρόμο πως να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για τη διαφύλαξη ιδανικών όπως η ελευθερία, η ισότητα, η ειρήνη και η δικαιοσύνη».