Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
x

TOΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΥΨΗΛΟ 19 ΕΤΩΝ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ 36,08% ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Το ύψος του πληθωρισμού είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης - Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε στο 36,08%.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε στο 36,08% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, ύψος ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο 2002 που οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, Δευτέρα (3/1) στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, το ύψος του πληθωρισμού είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, εξηγείται από τη σφοδρή υποχώρηση της τουρκικής λίρας που έχει χάσει το 45% της αξίας της απέναντι στο δολάριο σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός, που έφθασε το 21,31% τον Νοέμβριο, έχει γίνει εκρηκτικό πολιτικά θέμα στην Τουρκία, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2023, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τους τελευταίους μήνες την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι υποτιμά σκοπίμως τις τιμές του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών.

Για τους τούρκους πολίτες, η κατάρρευση της λίρας μεταφράζεται σε εκτίναξη των τιμών, με τη χώρα να είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές, κυρίως για τις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Έπειτα από εβδομάδες ιστορικών απωλειών, η τουρκική λίρα ανέκαμψε στα μέσα του Δεκεμβρίου χάρη στη λήψη επειγόντων μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων, αλλά το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται και πάλι σε πτώση εδώ και μία εβδομάδα απέναντι στο δολάριο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ