Skip to main content

Τόκιο: Πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών οι Ολυμπιακοί φέτος

Το Τόκιο ακόμη δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο όπως θα ήθελε καθώς η πανδημία δεν έχει ελεχθε΄πλήρως

Προς τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών βαδίζει πλέον η Ιαπωνία, με την οριστική απόφαση να αναμένεται την προσεχή Πέμπτη, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News.

Παρά την αναβολή 12 μηνών των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, το Τόκιο ακόμη δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο όπως θα ήθελε, καθώς ούτε η πανδημία έχει ελεγχθεί πλήρως ούτε οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Έτσι την Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο να διεξαχθούν χωρίς θεατές στις εξέδρες, καθώς είναι πιθανόν η διοργάνωση να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της πανδημίας στην Ιαπωνία.

«Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε καθόλου θεατές», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Σε κάθε περίπτωση θα δράσουμε έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια του ιαπωνικού λαού», πρόσθεσε προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Ιάπωνες που σε συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενάντια στη διεξαγωγή των Αγώνων στο Τόκιο λόγω της πανδημίας.

Τον Ιούνιο οι διοργανωτές αποφάσισαν να θέσουν όριο χωρητικότητας 50% ή 10.000 θεατών σε κάθε αθλητική εγκατάσταση. Άρα υπό τις συνθήκες αυτές στο 68.000 θέσεων Εθνικό Στάδιο του Τόκιο θα πρέπει να υπάρχει μία θέση με θεατή και έξι θέσεις άδειες.

Ωστόσο φαντάζει πλέον ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αυτό που λέει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και να γίνουν οι Αγώνες (τουλάχιστον οι Ολυμπιακοί αν όχι και οι Παραολυμπιακοί) κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο αναμένεται στις 8 Ιουλίου, την ημέρα άφιξης στην Ιαπωνία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, να αναθεωρηθεί η πολιτική περί του ποσοστού θεατών, και είτε θα επιτραπεί μέγιστος αριθμός 5.000 ή όριο 25%, ή θα γίνουν εξ ολοκλήρου κεκλεισμένων των θυρών οι Ολυμπιακοί.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας είναι απογοητευτικά στο Τόκιο: μετά τη μερική άρση των μέτρων, θέτοντας έως τις 11 Ιουλίου την ιαπωνική πρωτεύουσα σε καθεστώς «ημιέκτακτης ανάγκης», τα νέα κρούσματα επί 12 σερί μέρες έως και την Πέμπτη καταγράφουν αύξηση επί εβδομαδιαίας βάσης, φθάνοντας τα 673 σε σύγκριση με 570 μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Kyodo News, Reuters