Skip to main content

«Τοκογλυφικά» επιτόκια και επόμενες εκδόσεις

Δολαριακό θα είναι το επόμενο ομόλογο το οποίο θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο... Αυτό επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές στη Voria.gr, οι οποίες, για ευνόητους λόγους, επιθυμούν να κρατήσουν την αν
Δολαριακό  θα είναι το επόμενο ομόλογο το οποίο θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο... Αυτό επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές στη Voria.gr, οι οποίες, για ευνόητους λόγους, επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η έκδοση θα βγει σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ και θα είναι ανάλογου ή ενδεχομένως μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με την προχθεσινή. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι μπορεί να φτάσει και στα 10 δις ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, σημειώνεται με νόημα ότι το επιτόκιο, αυτή τη φορά, θα είναι σαφώς χαμηλότερο, σε σχέση με το πρόσφατο, που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί «τοκογλυφικό».

Δεν αποκλείεται μάλιστα, αμέσως μετά το δολαριακό να ακολουθήσει και ένα ομόλογο σε γιεν, προκειμένου να αξιοποιηθεί η παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου στην Ασία. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει λάβει εντολή να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη, οι διαδικασίες για το δολαριακό ομόλογο έχουν ολοκληρωθεί και στον ΟΔΔΗΧ τελούν εν αναμονή, αν χρειασθεί, να βάλουν μπρος κι αυτές που αφορούν στην έκδοση του γιεν. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, από προχθές το βράδυ είναι σαφώς πιο χαλαροί, καθώς ξεπεράσθηκε ο πρώτος κι ενδεχομένως ο βασικότερος φόβος τους που δεν ήταν άλλος από αυτόν της μη κάλυψης της έκδοσης. Γι΄ αυτό κι αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα ζητηθούν 3 δισ. ευρώ, κι όταν προσφέρθηκαν 25, τελικώς, αξιοποιήθηκαν τα 8, με το γνωστό, όμως, επιτόκιο.