Skip to main content

Τόμσεν: Η ελληνική κρίση θα διαρκέσει για αρκετά ακόμα χρόνια

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ παραδέχθηκε τα λάθη του Ταμείου γενικότερα αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα ειδικότερα.

Για αρκετά ακόμα χρόνια θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση η ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου «για το πόσα χρόνια ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η τραγωδία», ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ είπε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια».

Ακόμα, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% ήταν πολύ υψηλότερο απ' αυτό που περίμενε το ΔΝΤ, ενώ παραδέχθηκε γενικότερα και τους λανθασμένους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (stuff level agreement), ωστόσο εκτίμησε πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.

Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.