Skip to main content

Τόμσεν: Εποικοδομητική η πρόταση της ΕΚΤ για τα stress tests

Το ζήτημα είναι ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των κόκκινων δανείων»

Σε συμβιβασμό με την ΕΚΤ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι οδηγήθηκε το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν. Το Ταμείο δεν βλέπει κανένα πρόβλημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ και χαρακτήρισε τις προτάσεις της ΕΚΤ εποικοδομητικές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ταμείο στο Λονδίνο ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν «το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη».

Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR)».

Ο Τόμσεν κατέληξε: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».