Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τον Αύγουστο θα καθαρίσει πλήρως το Σέιχ Σου από την καύσιμη ύλη

Αυτοψία στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για την πορεία των εργασιών καθαρισμού. Τι γίνεται με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές.

Αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού του Σέιχ Σου, που υλοποιεί η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησαν σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι εργασίες καθαρισμού εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ ήδη από ένα μεγάλο τμήμα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης έχουν απομακρυνθεί τα υπολείμματα από τα κομμένα δένδρα που είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο.



Μετά το πέρας της αυτοψίας, η κ. Πατουλίδου τόνισε πως «δεν έχουμε ως περιφέρεια και Μητροπολιτική Ενότητα την αρμοδιότητα καθαρισμού του δάσους, επειδή όμως είδαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, εφιστήσαμε την προσοχή στους αρμόδιους και στο Δασαρχείο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανέλαβαν την πρωτοβουλία του καθαρισμού. Ήδη έχει καθαριστεί ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους, περίπου τα δύο τρίτα και οι εργασίες συνεχίζονται. Σήμερα ήρθαμε για να δούμε εάν προχωράει ο καθαρισμός, διότι είναι αγωνία όλων μας να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Κι αυτό θα γίνει με την ταχύτερη δυνατή απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, αλλά και με την ευσυνείδητη στάση των πολιτών. Όλοι μαζί πρέπει να προστατεύσουμε τον μοναδικό αυτό πνεύμονα πρασίνου για τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Νίκος Χαρδαλιάς ανταποκρίθηκαν στις επισημάνσεις μας για το πρόβλημα με τις ποσότητες ξυλείας από τα κομμένα δένδρα λόγω του φλοιοφάγου εντόμου στο δάσος του Σέιχ Σου και ενέκριναν τη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό του δάσους. Οι εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξέλιξη και ευελπιστούμε μέχρι τις αρχές Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και στο τέλος του μήνα να μην υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα στο περιαστικό δάσος. Υπάρχουν πολλά υλικά υλοτομίας που έχουν μείνει εδώ και δυο χρόνια στο δάσος, τα οποία απομακρύνονται, όπως και φερτές ύλες, σπασμένα δένδρα, σκουπίδια κτλ. Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία τοποθέτησης του ραντάρ για την παρακολούθηση του Σέιχ Σου, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και στοχευμένη ειδοποίηση για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς και άμεση επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Στο τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και τον Αύγουστο θεωρούμε ότι θα λειτουργεί το σύστημα. Σε ό,τι αφορά στα εναέρια μέσα πυροπροστασίας φέτος η Θεσσαλονίκη είναι πιο προστατευμένη από προηγούμενες χρονιές».