Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τετράστερο ξενοδοχείο στο Βιέννη ετοιμάζουν οι Ισραηλινοί

Η ισραηλινή εταιρεία που απέκτησε το ιστορικό κτήριο Βιέννη στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη προσανατολίζεται στη δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου.

Αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, με μακρά ιστορία. Υπήρξε ξενοδοχείο, επιτάχτηκε από τους Γερμανούς, ξαναλειτούργησε σαν ξενοδοχείο, αναπαλαιώθηκε, φιλοξένησε για χρόνια την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητος. Σήμερα στεγάζει το Mediterranean College Thessaloniki. Ωστόσο αναμένεται, σύντομα, να ξαναπάρει το δρόμο για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Ο λόγος για το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη» επί της οδού Εγνατίας 2-4.

Η απόκτηση του από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό χώρο, σηματοδότησε την επόμενη ημέρα για το κτήριο με την πολυτάραχη ιστορία. Μάλιστα ο σχεδιασμός, πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός, ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να πάρει το δρόμο για την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, προκειμένου να λάβει τη σχετική αδειοδότηση ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή του κτηρίου, που στην τελική του μορφή θα λειτουργήσει ως τετράστερο ξενοδοχείο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες φέρεται να έκαναν έρευνα αγοράς από την οποία προέκυψε πως οι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη αναζητούν κατά κύριο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, με αποτέλεσμα η εν λόγω επιλογή να αποτελεί το προσφιλέστερο σενάριο για την επόμενη ημέρα του ξενοδοχείου που θα δημιουργηθεί, στο κτήριο κόσμημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία που απέκτησε το «Βιέννη» «φλερτάρει» και με έτερο κτήριο στη Θεσσαλονίκη, τα χαρτιά για το οποίο αναμένεται να ανοίξει εν ευθέτω χρόνω.

Βέβαια το πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα σχέδια θα εξαρτηθεί και από τις πληγές που θα αφήσει ο κορωνοϊός, ο οποίος ήδη έχει φρενάρει επενδύσεις.

Ποιο είναι το ξενοδοχείο «Βιέννη»

Κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’20, ως ξενοδοχείο υπήρξε πόλος έλξης  προσωπικοτήτων της πολιτικής, του επιχειρείν, της τέχνης και του πνεύματος.

Το κτήριο, που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεώργιου Καμπανέλλου, με ιδιοκτήτη τον Κώστα Μανωλά, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού. Διέθετε, στην αρχική του μορφή, τρεις ορόφους και 55 δωμάτια.

Με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1941 από τους Γερμανούς επιτάχθηκε, μαζί με άλλα κτίρια, για τη στέγαση των μηχανισμών διοίκησης και καταστολής. Με την απελευθέρωση φιλοξένησε το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

Λίγους μήνες αργότερα επαναλειτούργησε ως ξενοδοχείο. Στα δωμάτια του έμειναν, μετά την κατοχή, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιώργος Μπάτης.

Το 1973 οι όροφοι σφραγίστηκαν και μόνο το ισόγειο έμεινε ενεργό. Οι κληρονόμοι –ιδιοκτήτες του, περίπου 20 στον αριθμό επιθυμούσαν να αγοραστεί το διατηρητέο  κτήριο από το δημόσιο. Τελικά το 1994 αγοράστηκε από τον Αθανάσιο Μαντά.

Την ίδια χρονιά εκπονείται μελέτη αποκατάστασης, η οποία προβλέπει τη λειτουργία γραφείων. Προστίθεται τέταρτος όροφος σε εσοχή και το κτίριο αναπαλαιώνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997.

Στο κτήριο  φιλοξενήθηκε για χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητος. Από το 2012 στους χώρους του λειτουργεί το Mediterranean College Thessaloniki.