Skip to main content

Συγκίνηση στη συνάντηση Σταϊνμάγερ με επιζώντα του Άουσβιτς (video)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον 90χρονο Χάιντς Κούνιο.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον 90χρονο Χάιντς Κούνιο (πρώτος από αριστερά στην κεντρική φωτογραφία), στην Εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης. 

Ο Χάιντς Κούνιο μεταφέρθηκε με την οικογένεια του, μαζί με χιλιάδες άλλες από τη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς εξαιτίας της εβραϊκής θρησκευτικής τους πίστης.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα δύο αδέρφια και οι γονείς του μπόρεσαν να διασωθούν από τους θαλάμους αερίων χάρη στη γνώση της γερμανικής γλώσσας, καθώς οι γερμανοί στρατιώτες τους χρησιμοποιούσαν ως διερμηνείς (δείτε εδώ). 

Έπειτα από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ τίμησε τον Σταϊνμάγιερ με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της κοινότητας.
 
«Θεωρούμε την παρουσία σας εδώ μια ένδειξη του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η χώρα σας προς την εβραϊκή κοινότητα» δήλωσε ο ίδιος. 
 
«Η τιμή του να βρίσκομαι εδώ σήμερα ως επίτιμο μέλος της κοινότητας είναι πολύ περισσότερο από χαρά και ευγνωμοσύνη είναι ένα θαύμα συμφιλίωσης» είπε με τη σειρά του ο κ. Σταϊνμάγερ.