Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή, αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους, δήλωσε ο υπουργός

«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μετά από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή, αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου, διευκρίνισε ότι «υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα, το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του 2019 και τα υπόλοιπα θα είναι το 2020 και ένα-δύο το 2021».

«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επισήμανε ο υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών, καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το 2019, ποια το 2020, ποια το 2021, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

«Το 2019 θα μας βρει με ένα νέο πανεπιστήμιο, εξαιρετικά ισχυρό, με παρουσία σε έξι πόλεις» δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως ανέφερε, «ο υπουργός Παιδείας από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας και σε άριστη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, τις οποίες ευχαριστούμε θερμότατα γι' αυτή τη συνεργασία, νομίζω ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Τοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στον πανευρωπαϊκό χάρτη τον ακαδημαϊκό, με ιδιαίτερες αξιώσεις», ανέφερε η υφυπουργός, επισημαίνοντας πως «έχουμε στα χέρια μας, στην περιοχή μας, δύο ιδιαίτερα αναπτυξιακά εργαλεία, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας που συστήνουμε».

Για κλίμα απόλυτης συναίνεσης έκανε λόγο, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας. «Σήμερα στην ουσία ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, κάτι που εμείς δουλεύουμε πολύ καιρό τώρα για να γίνει. Από τα πλέον επίσημα χείλη πλέον, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι πραγματικότητα και εμείς ευελπιστούμε ότι από εδώ και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι εξωστρεφές, θα έχει διεθνή παρουσία και θα μπορέσει να βοηθήσει και τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα και τον τόπο σε κάθε πτυχή που ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να βοηθήσει, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες έντασης γνώσης και στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης, εκτίμησε ότι «οι πόλεις στις οποίες θα επιτελείται το ακαδημαϊκό έργο αυτού του Πανεπιστημίου θα έχουν άμεσα οφέλη, επειδή πλέον από Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα αποκτήσουν πανεπιστημιακά τμήματα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι θα γίνεται σοβαρότερη έρευνα, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι είναι η βάση για να κάνει κανείς έρευνα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε αυτά που είπε τόνισε ότι ένας από τους στόχους είναι να δημιουργηθούν περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης». Παράλληλα, σχολίασε ότι «επειδή σε αυτό το καινούριο Πανεπιστήμιο συμπράττουν τρία τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κι ένα μικρό Πανεπιστήμιο, τα καλά χαρακτηριστικά των ΤΕΙ που ήταν η πιο μεγάλη επαφή με την πράξη θα διατηρηθούν μέχρι έναν βαθμό».

Για δημιουργία ενός πολύ μεγάλου, αλλά ευφυούς Πανεπιστημίου με «31 τμήματα και επτά σχολές, με περίπου 500 μέλη ΔΕΠ καθηγητές και πάρα πολύ καινούρια τμήματα και τμήματα που λείπουν από τη βόρεια Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Μπαντέκας. «Στόχος μας είναι η διείσδυσή μας στα Βαλκάνια και το όνομα βοηθάει, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, γιατί νομίζουμε ότι η δυνατότητα που έχει το Διεθνές σε σχέση με άλλα Πανεπιστήμια είναι ότι μπορεί να έχει προπτυχιακά τμήματα αγγλόφωνα εκτός μηχανογραφικού. Αυτό προβλέπεται από τον νόμο ίδρυσης. Μέχρι σήμερα δεν είχε, είχε μόνο μεταπτυχιακά» τόνισε ο κ. Μπαντέκας. Διευκρίνισε ότι για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν, ενώ ξένοι φοιτητές θα μπορούν να γραφτούν στα εν λόγω τμήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το τμήμα μηχανικών πετρελαίου που θα γίνει με έδρα την Καβάλα και θα είναι αγγλόφωνο. «Μεγάλη για μας πρόκληση είναι και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα είναι εισακτέοι από τα ΕΠΑΛ δωρεάν και εκεί και χωρίς εξετάσεις, ώστε να πιστοποιούνται πλέον κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του υδραυλικού» υπογράμμισε ο ίδιος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ