Skip to main content

Τον φούρνο της γειτονιάς προτιμάει το 80% των Ελλήνων

Σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα ψωνίζουν συχνότερα ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς ενώ μόνο ένα 14% αγοράζει ψωμί από το σούπερ μάρκετ.

Τον φούρνο της γειτονιάς τους εμπιστεύονται οι περισσότεροι Έλληνες για να αγοράσουν ψωμί, όπως αποκάλυψε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2019 σε δείγμα 603 καταναλωτών. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις DETROP boutique και Artozyma που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα ψωνίζουν συχνότερα ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς ενώ μόνο ένα 14% αγοράζει ψωμί από το σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, τέσσερις στους δέκα υποστηρίζουν ότι βρίσκουν το ψωμί σε φθηνότερη τιμή στον φούρνο και έξι στους δέκα πιστεύουν ότι μόνο το ψωμί που πωλούν οι φούρνοι είναι φρέσκο.

Αναφορικά με την τιμή του ψωμιού, το ψωμί πωλείται 0.87 ευρώ το μισό κιλό, τιμή που κάνει την Ελλάδα την 2η χώρα με το φθηνότερο ψωμί στην Ευρωζώνη μετά την Εσθονία. Η Ελλάδα έχει και μεγάλη ποικιλία σε ψωμί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς στη χώρα μας υπάρχουν 8,4 φούρνους για κάθε 10.000 κατοίκους την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 0,37 φούρνοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές προτιμούν το χωριάτικο ψωμί, και έπειτα το λευκό και το ολικής αλέσεως, ενώ μεγάλη δυναμική δείχνουν να έχουν οι φέτες τοστ. 

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος τόνισε ότι στη χώρα υπάρχουν 14.000 αρτοποιοί που απασχολούν άμεσα ή έμμεσα 140.000 εργαζόμενους. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε ότι ο κλάδος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα με την παραχώρηση του όρου «αρτοποιείο» στα καταστήματα πώλησης άρτου που παρασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη με αποτέλεσμα η βιοτεχνική αρτοποιία να έχει χάσει το 10% του τζίρου της από το 2017. Μάλιστα ο κ. Μούσιος τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα συζητήσει το αίτημα της για επαναφορά του όρου με την κυβέρνηση.