Skip to main content

Τον Ιανουάριο θα κριθεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας ...

Σε 30 μέρες από σήμερα, το ελληνικό δημόσιο θα «βγει» προς αναζήτηση των πρώτων δανεικών για το 2010. Τα σενάρια σε περίπτωση επιτυχίας κι αποτυχίας.
Ο Ιανουάριος αναδεικνύεται σε έναν από τους κομβικότερους μήνες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί τότε το ελληνικό δημόσιο θα βγει να αναζητήσει τα πρώτα κεφάλαια του 2010 από τις διεθνείς αγορές, μέσω της έκδοσης νέων, διετών ή πενταετών, τίτλων. Αναλόγως της υποδοχής που θα τύχει αυτή η δημοπρασία, θα κριθεί το αν η χώρα μας θα μπορέσει να κρατηθεί εν ζωή ή θα παραδοθεί στα χέρια ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, για τα περαιτέρω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπέρ πάντων αγώνας, που δίνεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, είναι στα μέσα Ιανουαρίου η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό να έχει βελτιωθεί, ώστε αυτή η κρισιμότατη δημοπρασία να καλυφθεί. Η χώρα μας θα αναζητήσει περίπου 55 δισ. ευρώ συνολικά το 2010 και, αν η αρχή είναι κακή, τότε απειλείται να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρο το δανειακό πρόγραμμα, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.

Στην οδό Νίκης, όπου βρίσκεται το μέγαρο του υπουργείου, ευελπιστούν ότι με δύο κινήσεις θα σώσουν την κατάσταση. Η πρώτη συνίσταται στην ανακοίνωση του φορολογικού πακέτου τώρα και η δεύτερη στην κατάθεση του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας στις αρχές Ιανουαρίου. Το τί θα περιλαμβάνεται στο πρώτο αναφέρεται σε άλλο ρεπορτάζ, που δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr. Το τι θα αναφέρει, όμως, το δεύτερο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς κι από την υποδοχή των φορολογικών μέτρων από τις αγορές. Αν τα spreads συγκρατηθούν, τότε τα μέτρα θα είναι πιο ήπια. Αν ξεφύγουν, τότε μέτρα όπως το πάγωμα των αμοιβών στο δημόσιο, από 2000 ευρώ και πάνω, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.