Skip to main content

Τον Ιούνιο το πλαίσιο αξιολόγησης της βοήθειας προς την Ελλάδα

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον Ιούνιο του 2019 θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία για την αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον EFSF και τον ESM από τον πρώην Επίτροπο Χόακιν Αλμούνια, ο οποίος διορίστηκε ως ανεξάρτητος εκτιμητής από τον ESM. Στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ.Αλμούνια εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα υποστηρίξει την πρότασή του, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και τον Ιούνιο του 2020 να υποβάλει την έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΕSΜ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της οικονομικής βοήθειας του ESM από την Gertrude Tumpel-Gugerell το 2017. Η προηγούμενη αξιολόγηση κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη ο κ.Αλμούνια αναφέρθηκε στις αιτίες της κρίσης στην Ισπανία και τις επιπτώσεις της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Προέβλεψε, δε, ότι θα υπάρξει μία νέα περίοδος πολιτικής αστάθειας μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, καθώς δεν θα εξασφαλιστεί και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκτίμησε ότι πρώτο κόμμα θα είναι οι σοσιαλιστές, δεύτερο το Λαϊκό κόμμα, τρίτοι οι Ciudadanos, τέταρτο το podemos και πέμπτη δύναμη για πρώτη αφορά το ακροδεξιό Vox.