Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Καλαφάτη-Τσούνη - «Η Ελλάδα πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ο υφυπουργός και ο πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν τις πιθανές νέες αμερικανικές επενδύσεις στην ενέργεια, την καινοτομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Για τις νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα συζήτησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος επισκέφτηκε το Διοικητήριο, συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι πιθανές νέες αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, της ενέργειας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

«Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα είναι τόσο δημιουργικός και αξιόπιστος εταίρος», είπε στις δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, πέρα από πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια, η έχει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη, την οποία, όπως είπε, ανυπομονεί να επισκεφτεί. «Στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα οι ΗΠΑ αναζητούν αξιόπιστους εταίρους, για να λύσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν και αναπόφευκτα επιλέγει την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα πάντα λειτουργεί με τρόπο έντιμο και βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαι ευγνώμων που οι δύο χώρες, οι οποίες είναι φάροι των δημοκρατικών αξιών, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά αυτές τις δημοκρατικές αξίες», τόνισε.

Ο κ. Τσούνης ανέφερε ότι σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών πληροφορήθηκε ότι η Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, γίνεται μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις σε όλη την Ευρώπη και προσελκύει γρήγορα επενδύσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους νέους.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, είναι πιο δυνατές από ποτέ, κάτι που φάνηκε από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Τσούνη, για το οποίο είπε πως ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. «Έχει την ευκαιρία να συμβάλει, ώστε οι δύο του πατρίδες να έρθουν πιο κοντά. Ένας Αμερικανός και ταυτόχρονα Έλληνας δεν μπορεί παρά να είναι η εγγύηση σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ταραγμένη γειτονιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαφάτης χάρισε στον πρέσβη την ελληνική έδοση του βιβλίου «Οι θησαυροί του Αγίου Όρους», με τον κ. Τσούνη να απαντά με ενθουσιασμό «επιτέλους θα διαβάσω ελληνικά».