Skip to main content

Τον Μάιο οι υπογραφές του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.

Κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, θα μεταβεί στην Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για την υπογραφή με την ελληνική πλευρά της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Στα τέλη του περασμένου μήνα η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είχε ανακοινώσει, εξέτασε και ενέκρινε το κείμενο της εναρμονισμένης συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι να υπογράψει τη συμφωνία αυτή με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας.

Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).

O Κρέσνικ Μπεκτέσι αναφέρθηκε ακόμη στις ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη και στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην ίδια πόλη.