Skip to main content

Τον Μάρτιο «κληρώνει» για την ΕΛΒΟ και τους 316 εργαζόμενους

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για αίτημα μετάταξης από τους εργαζομένους. Ενδιαφέρον από τέσσερις εταιρείες για την εξαγορά της ΕΛΒΟ.

Ο επόμενος μήνας, ο Μάρτιος του 2019, είναι το νέο ορόσημο για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας στους εργαζομένους της εταιρείας ο νέος, τρίτος κατά σειράν διαγωνισμός για την υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ πρόκειται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες. Εάν αυτό επαληθευτεί και με δεδομένο ότι υπάρχει περιθώριο 25 ημερών για την κατάθεση προσφορών, εντός του Μαρτίου θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς της ΕΛΒΟ και από ποιους. Ο κ. Πιτσιόρλας είναι αισιόδοξος, αλλά –ας μη ξεχνάμε- ότι οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Στο μεταξύ λήγει στις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία που έχουν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν αίτημα μετάταξης. Ο σχετικός νόμος υπάρχει, οι διαθέσιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς ανά την Ελλάδα έχουν αναρτηθεί και αυτό που απομένει είναι οι ατομικές αποφάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ανησυχούν για την τύχη τους. Το σενάριο που έχουν επεξεργαστεί είναι να καταθέσουν όλοι αίτηση μετάταξης στις 28 του μηνός και μετά να περιμένουν τις εξελίξεις στην ΕΛΒΟ, ώστε αν δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον να αποχωρήσουν. Εάν τελικά η ΕΛΒΟ πουληθεί τότε είναι πιθανό οι περισσότεροι να παραμείνουν, αφού –όπως υποστηρίζει ο κ. Πιτσιόρλας- οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν συμφωνήσει προφορικά να κρατήσουν τους 180 εργαζόμενους της παραγωγής (τεχνίτες κ.λπ.) και περίπου 40 διοικητικούς, συνολικά γύρω στους 220. Οι υπόλοιποι μέχρι τους 316 που στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση πώλησης θα κάνουν χρήση τη ευεργετικής νομοθεσίας και θα μεταταχθούν.

Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΛΒΟ δείχνουν τέσσερις εταιρείες. Είναι αυτές που ανταποκρίθηκαν στην προ διμήνου πρόσκληση ενδιαφέροντος. Οι δύο έχουν συμμετάσχει στους προηγούμενους διαγωνισμούς: η νοτιοαφρικανική Paramount και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, που στην πρόσκληση ενδιαφέροντος εμφανίζεται να συμπράττει με τη γαλλική Nexter. Οι δύο νέοι υποψήφιοι αγοραστές είναι η τσεχική Excalibur Army και η Mubadala, που έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.