Skip to main content

Πολιτιστική χρήση στον πρώην κινηματογράφο Ηλύσια δείχνει το ΥΠΠΟΑ

Το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου η απόφαση - Η υπόθεση ήρθε τη δημοσιότητα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι στον χώρο του αναμενόταν να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ

Στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να τεθεί το θέμα της χρήσης διατηρητέου κτηρίου του πρώην κινηματογράφου «Ηλύσια».

Η υπόθεση του συγκεκριμένου κτηρίου ήρθε ξανά στη δημοσιότητα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι στον χώρο του αναμενόταν να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος.

Το ΥΠΠΟΑ τονίζει ότι πολιτιστικοί χώροι ιστορικής σημασίας, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, κ.ά, θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά σε σχέση με τη σύνδεση των κτηρίων με την ιστορική μνήμη αλλά και την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης.

«Πρόκειται για ένα από τα πολλά πολύπαθα κτήρια που υπήρξαν στο παρελθόν δείγματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και συνδέθηκαν με την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και την ιστορική μνήμη των κατοίκων.

Το 1994, με απόφαση του ΥΠΠΟ, είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο, αλλά αντί να παραμείνει κινηματογράφος ή ένας χώρος πολιτισμού για την πόλη χρησιμοποιήθηκε για εμπορικές χρήσεις, από κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι πολυκατάστημα ειδών ένδυσης, την πρώτη δεκαετία του 2000», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού και προσθέτει:

«Αποτέλεσμα της κακής πολύχρονης χρήσης ήταν να καταστραφούν σημαντικά στοιχεία της μοναδικής αρχιτεκτονικής του κτιρίου, που ανήκε στα χαρακτηριστικότερα του Μεσοπολέμου (Εξπρεσιονισμός, Art Deco) και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ι. Ζωΐδη και τους αδελφούς Χατζηνάκου το 1930.

Το ΥΠΠΟΑ θεωρεί ότι πολιτιστικοί χώροι ιστορικής σημασίας, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, κ.ά, θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά σε σχέση με τη σύνδεση των κτηρίων με την ιστορική μνήμη αλλά και την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης».