Skip to main content

Tον Σεπτέμβριο η αίτηση για την β' δόση ύψους 1,97 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ΥΠΟΙΚ τρέχει για να μην μείνει πίσω και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οροσήμων και της εκταμίευσης των δόσεων, από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ

Μετά την πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ, η οποία εκταμιεύτηκε προς την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, υποβάλλοντας στα μέσα Σεπτεμβρίου την αίτηση για την δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχεί σε επιχορήγηση ύψους 1,97 δισ. ευρώ.

Προηγουμένως, έχει ολοκληρώσει μια σειρά από 25 ορόσημα, που είναι "προαπαιτούμενα" για την εκταμίευση. Τα ορόσημα αφορούν όλο των φάσμα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Όπως και στην πρώτη δόση, η ολοκλήρωση των 25 οροσήμων θα πρέπει κατ’ αρχήν να πάρει μια προκαταρκτική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής της Κομισιόν. Στην συνέχεια το ελληνικό αίτημα θα μπει στην διαδικασία του ουσιαστικού ελέγχου, από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής ένωσης, που θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αφού η δόση πάρει την τελική έγκριση, θα δοθεί και η εντολή εκταμίευσης προς την Ελλάδα. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της δεύτερης δόσης, η Ελλάδα χάνει - για κακή της τύχη - τον Αύγουστο, λόγω των θερινών διακοπών της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα ώστε να προωθήσει το αίτημα για την επόμενη δόση. Πάντως, από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι τα χρήματα αναμένεται να μπουν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι και τον Νοέμβριο.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, διέψευσε άλλη μια φορά δημόσια τη φημολογία των προηγούμενων ημερών που ήθελε την Κομισιόν να σταματά την δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται για fake news, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαδικασίες για την εκταμίευση προχωρούν κανονικά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών τρέχει για το επόμενα 45 ορόσημα τα οποία συνδέονται με την τρίτη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με βάση την διαδικασία που ακολουθείται, το αίτημα για την επόμενη δόση θα γίνει στις αρχές του 2023 και τα χρήματα θα εκταμιευθούν μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

Μαζί με το κυνήγι των οροσήμων και των δόσεων, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να τρέξει μέχρι και το τέλος του χρόνου την αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος "Ελλάδα 2.0", ενσωματώνοντας και την ελληνική πρόταση του REpowerEU. To τελευταίο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του σχετικού κανονισμού από την ΕΕ, ο οποίος εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

Πηγή: Capital