Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
x

ΤΟΝΟ ΗΠΙΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ


Στην πρώτη του ομιλία στη γερμανική βουλή, ο Σόιμπλε αρκέστηκε σε γενικές προτροπές για ήπιο διάλογο με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας

Παρατεταμένο το χειροκρότημα βουλευτών στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας αλλά και στα θεωρεία αμέσως μόλις ο Χέρμαν Ότο Σολμς, προεδρεύων της πρώτης συνεδρίασης της γερμανικής βουλής, ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Και ένας εμφανώς συγκινημένος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχεται ανθοδέσμες και τις ευχές των συναδέλφων του. Μια κορυφαία στιγμή στην πολιτική καριέρα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Να κατέβουν οι τόνοι

Παρατηρητές σημείωσαν ότι δεν θυμούνται ένα τόσο ζωηρό και τόσο έντονο κλίμα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων από τα 6 κόμματα τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Έτσι, στην 20λεπτη ομιλία του ήταν εμφανής η προσπάθειά του Σόιμπλε να κατεβάσει τους τόνους. Το ακροδεξιό κόμμα AfD δεν το ανέφερε σε καμιά αποστροφή του λόγου του. Παρέμεινε σε γενικές προτροπές και νουθεσίες ότι «οι τόνοι υποτίμησης και περιφρόνησης» δεν έχουν θέση στο χώρο.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν θέλησε να φορτώσει κι άλλο το κλίμα με λεκτικά πυροτεχνήματα και προσπάθησε να δημιουργήσει μια ήρεμη ατμόσφαιρα διαλόγου. Και φαίνεται ότι ήταν απαραίτητο, διότι δύο λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας όλα τα κόμματα απέρριψαν αίτημα του AfD να τεθεί πάλι σε ισχύ η παλαιά πρόβλεψη του κανονισμού, ότι στην πρώτη συνεδρίαση πριν συσταθεί σε κόμμα η Βουλή πρόεδρος θα είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία, όπως ήταν και πριν, αλλά όχι ο βουλευτής με τη μακρύτερη κοινοβουλευτική θητεία.

Σημειωτέον ότι ο κανονισμός άλλαξε ειδικά πριν το καλοκαίρι για να μην προεδρεύσει ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ από το AfD, 66 χρονών. Όπως ήταν φυσικό, όλες οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν στραμμένες στα πρόσωπα των βουλευτών αυτής της παράταξης για να καταγράψουν εκφράσεις, αντιδράσεις ακόμη και χειραψίες με άλλους βουλευτές.

«Η καρδιά της δημοκρατίας»

Κάτι όμως που να ξεφύγει πολύ από το κλίμα δεν καταγράφηκε. Οι 92 νέοι βουλευτές του AfD κάθονταν ήσυχοι στις θέσεις τους, όπως και οι άλλοι χειροκροτούσαν ακόμη κι όταν οι ομιλητές προέρχονταν από άλλο κόμμα και παρακολουθούσαν τη διαδικασία με προσοχή. Κατά τα άλλα η ατμόσφαιρα ήταν όπως την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές από το κόμμα των Φιλελευθέρων και του AfD έβγαζαν selfies και πολλά ήταν γι αυτούς πρωτοφανή.

Ακόμη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τις πρακτικές λεπτομέρειες του νέου του ρόλου. Όταν για παράδειγμα ανέβηκε στην έδρα για την πρώτη ομιλία του στο αξίωμα αυτό, ξαφνιάστηκε όταν αρχίζοντας να μιλά η φωνή του δεν ακούγονταν στην ολομέλεια και ρώτησε, εάν πρέπει να πατήσει κάποιο κουμπί.

Όμως όσα είπε μέχρι το τέλος πρέπει να προκάλεσαν εντύπωση. «Η δημοκρατική αντιπαράθεση είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται όμως με κανόνες», τόνισε. Και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο AfD, διαμαρτυρήθηκε για το ύφος και τους τόνους περιφρόνησης κατά η διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Δεν έχουν θέση σε πολιτισμένη συναναστροφή. Στο κοινοβούλιο χτυπά η καρδιά της δημοκρατίας».

Reuters, dpa, Phönix / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ