Skip to main content

Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ανακοινώνει για τη Θεσσαλονίκη ο Χαρίτσης

Μεταξύ των έργων που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ο άξονας για τη δεύτερη περιφερειακή οδό (ΕΠΟ 2) και το Επταπύργιο.

«Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» για τη Θεσσαλονίκη προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση σειράς μητροπολιτικών έργων. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης στις 30 Μαρτίου.

Στην εκδήλωση ο κ. Χαρίτσης θα περιγράψει το πλαίσιο του προγράμματος αλλά και τα κονδύλια που θα διατεθούν αρχικά για το 2017. Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί και στα κριτήρια και στο πώς θα εκταμιεύονται τα χρηματικά ποσά για τα έργα που θα δρομολογούνται. Τα κονδύλια για το «Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» θα προέρχονται από το πρόγραμμα Επενδύσεων και από τα Τομεακά του ΕΣΠΑ.

Η διαχείριση αποβλήτων, οι πράσινες υποδομές, η αντιπλημμυρική προστασία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η επιχειρηματικότητα είναι οι τομείς από στους οποίους θα επιλεγούν έργα. Μεταξύ των έργων που θα συμπεριλαμβάνονται είναι ο άξονας για τη δεύτερη περιφερειακή οδό (ΕΠΟ 2) και το Επταπύργιο. Το «Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» θα κληθεί να διαχειριστεί η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της οποίας θα είναι η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.

Το σχέδιο Στρατηγικής «Θεσσαλονίκη 2030»

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εργασιών και διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο του δήμου «Θεσσαλονίκη 2030», το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη Πέμπτη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση.

Το σχέδιο με βάση διεθνή κριτήρια υλοποίησε σε συνεργασία με φορείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, επαγγελματίες, δημάρχους αλλά και πολίτες (μέσω ερωτηματολογίου) το γραφεία Ανθεκτικότητας της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης.

«Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου. Η τοπική μας οικονομία έχει καταστραφεί και την ανάγκη αυτού του σχεδίου κατάλαβε πολύ νωρίς ο δήμαρχος», τόνισε η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Όπως είπε, «η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που προχωρά στην εκπόνηση ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδιασμού».

Στο σχέδιο καταγράφονται αναλυτικά το όραμα και οι στόχοι του δήμου και δομείται πάνω σε 30 προγράμματα και 100 δράσεις.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει αναπτύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης με το Δίκτυο 100 Ανθεκτικών Πόλεων, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα παραστεί τον Μάιο σε εκδήλωση στην Ιταλία, όπου θα έχει επαφές με μεγάλα επενδυτικά σχήματα και με start up. Ο κ. Μπουτάρης και άλλοι εννέα επιλέχθηκαν ανάμεσα στους 100 δημάρχους που συμμετέχουν στο Δίκτυο.