Skip to main content

Τοπικούς συντονιστές για βιώσιμη κινητικότητα θέλει ο Φάμελλος

Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον η αυτοδιοίκηση να ασχολείται μόνο με πιστοποιητικά και κοιμητήρια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Tοπικούς συντονιστές επιδιώκει να ενεργοποιήσει στην αυτοδιοίκηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά τα θέματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ώστε σε συνεργασία με τους εθνικούς συντονιστές από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων, να εκπονηθούν, να λειτουργήσουν και να εφαρμοστούν σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με σκοπό τη βελτίωση των μεταφορών και της κυκλοφορίας στις πόλεις, τη διευκόλυνση των πολιτών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη αστική κινητικότητα στους ΟΤΑ» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) και το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. «Γι' αυτό και είναι πολύ κρίσιμη η διαδικασία επιμόρφωσης των στελεχών της αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση των τοπικών συντονιστών του δικτύου» σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον η αυτοδιοίκηση να ασχολείται μόνο με πιστοποιητικά και κοιμητήρια» και εκτίμησε ότι η βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και η ανακύκλωση που θα μπει στη Βουλή μετά από δύο εβδομάδες, θα αλλάξουν ποιοτικά τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Κεντρικής Μακεδονίας και την επομένη, το σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τους τομείς στους οποίους το υπουργείο προχωρεί σε παρεμβάσεις αναφέρθηκε σε εκείνους του χωροταξικού και του συγκοινωνιακού σχεδιασμού, των συγκοινωνιακών υποδομών και μέσων μεταφοράς, των αναπλάσεων του αστικού χώρου και των τεχνολογικών εργαλείων αντιρύπανσης. Επανέλαβε, άλλωστε, ότι το υπουργείο υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας αλλά και οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται από κάτω προς τα πάνω.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Ιφιγένεια Καμτσίδου, σε χαιρετισμό της που διαβάστηκε στην ημερίδα, ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 υλοποιήθηκαν 1.000 προγράμματα, στα οποία επιμορφώθηκαν 23.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ειδικά για την βιώσιμη αστική κινητικότητα είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, την εξυπηρέτηση των πληθυσμών στις μετακινήσεις τους, τη μείωση του κόστους και τη βιωσιμότητα του συστήματος μεταφορών.

Δράσεις όπως η δημιουργία γειτονιών φιλικών προς τον πεζό, η διατήρηση ανοιχτών χώρων, η δημιουργία ενδοαστικών μικρών γεωργικών εκτάσεων, η ενίσχυση των υφιστάμενων γειτονιών, η παροχή πληθώρας επιλογών μετακίνησης και μέσων μεταφοράς προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, από την εθνική συντονίστρια βιώσιμης κινητικότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καλλιόπη Παπαδάκη