Skip to main content

Thessaloniki Forum: Προκλήσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας

Την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη δεξαμενή ώριμων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων

Τις προκλήσεις και τις προοπτικές που δημιουργεί για τη χώρα μας η επόμενη πολιτική συνοχής συζήτησε το τελευταίο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum για τη σημερινή ημέρα, με αρκετές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη δεξαμενή ώριμων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο, στοιχείο που έλειψε στην τρέχουσα, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σκάλκος, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, τονίζοντας πως το υπουργείο έχει ξεκίνησει ήδη τον σχεδιασμό. Ο ίδιος χαρακτήρισε το πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο που δημιουργείται από τους αυξημένους πόρους της επόμενης Πολιτικής Συνοχής, αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη μόχλευση και τα πρόσθετα κονδύλια από τους εθνικούς πόρους και τους πόρους αγροτικής ανάπτυξης, ως ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» που μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Δύο προκλήσεις εντόπισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη. Η πρώτη είναι η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας και η δεύτερη ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα έργα, το ότι πρέπει να τα δούμε δηλαδή με άλλο μάτι, μπαίνοντας στη λογική της νέας οικονομίας. Είναι ανάγκη να κάνουμε, όπως τόνισε, μια προτεραιοποίηση, που αφορά στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο πράσινο και πιο ψηφιακό.

Τη μεγάλη ευθύνη, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία που συνιστά το νέο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης. Ευθύνη για να απορροφηθούν γρήγορα οι πόροι και ευκαιρία για επανεκκίνηση στην ανάπτυξη.

«Χρειάζεται συνεργασία» σημείωσε και τόνισε πως οι περισσότερες Περιφέρειες έχουν συγκεντρώσει αρκετές ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και των δήμων. Μάλιστα, αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, μίλησε για έργα που σχετίζονται με το ζήτημα της ασφάλειας (διευθέτηση ρεμάτων κτλ), αλλά και με τη χρηστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Τόνισε τέλος πως οι Περιφέρειες πρέπει έχουν ρόλο και λόγο στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ως αφυπνιστική εμπειρία έχει λειτουργήσει η πανδημία στην ΕΕ, καθώς δημιούργησε αντανακλαστικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Ιωάννης Ψυχάρης.  «Σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντεταγμένα μιλάμε για πόρους που μέχρι πριν από έξι μήνες θα ήταν αδιανόητο να είχαν τεθεί και διατεθεί από τα ευρωπαΪκά ταμεία. Αυτή η αφύπνιση είναι θετική και πρέπει να αξοιοποιηθεί, όχι μόνο για το καλό της χώρας, αλλά και για το καλό της ευρωπαΪκής ενοποιητικής διαδικασίας» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, τις οποίες η Πολιτική Συνοχής καλείται να αντιμετωπίσει.

Η Πολιτική Συνοχής έρχεται μεν να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες που έχουν αυξηθεί, υπάρχουν όμως και κοινωνικές ανισότητες εντός των κρατών, που θα πρέπει με τη σειρά τους να αντιμετωπισθούν, όπως ανέφερε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση μπροστά μας είναι μεγάλη: πρέπει να αξιοποιήσουμε υπερδιπλάσιους πόρους, να ανακάμψουμε από μια μεγάλη κρίση και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο στην επόμενη δεκαετία.  Η κοινωνία όμως δεν θα ανεχθεί, όπως είπε, το να μην οδηγήσουν οι πόροι σε μείωση των ανισοτήτων και σε αύξηση της ασφάλειας για τον πολίτη.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κα Κική Τσιλιγγερίδου.