Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
x

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, οι πρώτοι εθελοντές ξεκίνησαν από σήμερα να συμβάλουν στο Ιπποκράτειο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ξεπέρασαν τις 100 οι δηλώσεις ενδιαφέροντος από φοιτητές του 4ου, 5ου και 6ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη συμβολή τους στον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ήδη από σήμερα 2 Απριλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ, αρκετοί φοιτητές κλήθηκαν και έχουν ξεκινήσει να συμβάλουν ποικιλοτρόπως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ενώ τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογος εκτιμά πως θα συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από αρκετές κλινικές.

Οι φοιτητές της Ιατρικής χαιρετίζουν παράλληλα «την αγωνιστική στάση των συναδέλφων γιατρών της ΟΕΝΓΕ» και δηλώνουν πως υπερασπίζονται τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, προχωρώντας με τη σειρά τους στην απαίτηση σειράς μέτρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ:

Οι φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα βλέπουμε τον τεράστιο αγώνα που δίνουν γιατροί, νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσπάθεια τους να σωθούνε ζωές! Παίρνουμε θάρρος από αυτόν τον αγώνα και μπαίνουμε στην μάχη ώστε να συμβάλλουμε από το δικό μας μετερίζι, με την πείρα και τις γνώσεις μας.

Εμπνεόμαστε από την αγωνιστική στάση των συναδέλφων γιατρών της ΟΕΝΓΕ. Δίνουμε δύναμη στον αγώνα των υγειονομικών για άμεσα μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας πριν να είναι πολύ αργά. Η συμβολή μας σε αυτή τη μάχη δεν είναι συναίνεση! Είναι κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ που έκοψαν και έραψαν διαχρονικά τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, είναι στήριγμα στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, των σωματείων υγειονομικών, της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Στεκόμαστε υπαρασπιζόμενοι τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Απαιτούμε έστω και τώρα:

•    Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

•    Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

•    Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

•    Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

•    Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).

•    Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).

•    Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

•    Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

•    Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορωνοϊό

•    Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Χαιρετίζουμε την μεγάλη ανταπόκριση που λαμβάνει καθημερινά η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ. Οι πάνω από εκατό δηλώσεις ενδιαφέροντος από φοιτητές 4ου,5ου και 6ου έτους, αποτελούν απόδειξη ότι οι φοιτητές ιατρικής δεν μπορούμε να λείπουμε από αυτή τη μάχη υπεράσπισης της υγείας του λαού, δείχνοντας παράλληλα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους αυριανούς συναδέλφους που δοκιμάζονται, έχοντας σταλεί στο μέτωπο της μάχης «άοπλοι».

Την Τετάρτη 1/4 οι δηλώσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων φοιτητών κατατέθηκαν από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ στις διοικήσεις των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκρατείου. Ήδη από σήμερα 2/4 αρκετοί φοιτητές κλήθηκαν και έχουν ξεκινήσει να συμβάλουν ποικιλοτρόπως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από αρκετές κλινικές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ