Skip to main content

Πόσοι μετανάστες διαμένουν στις δομές της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στοιχεία για τους διαμένοντες στις Δομές Φιλοξενίας μεταναστών της Βορείου Ελλάδος.

Τις Δομές Φιλοξενίας μεταναστών που λειτουργούν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες και τη Σιντική Σερρών, επισκέφθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του, στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για σημαντική αποσυμφόρηση που καταγράφεται στις Δομές της Βορείου Ελλάδας αναφέροντας ενδεικτικά ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, την περίοδο 31.08.2021 - 31.08.2020, στα Διαβατά οι διαμένοντες μειώθηκαν από 857 σε 808, στις Σέρρες από 1.091 σε 802, στη Σιντική από 719 σε 115, στην Καβάλα από 962 σε 696, στην Νέα Καβάλα από 1.538 σε 1.199, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης από 445 σε 306 και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από 659 σε 565.

Επισκεπτόμενος τη δομή Σερρών, τόνισε ότι οι διαμένοντες μειώθηκαν κατά 30%, με την μέση παραμονή «να είναι λίγοι μήνες αντί για λίγα χρόνια, καθώς η διαδικασία ασύλου έχει επιταχυνθεί και μπορούμε να εκδώσουμε τις αποφάσεις σε ένα πιο εύλογο χρονικό διάστημα». Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τόνισε, ότι «βλέπουμε μπροστά μας πιθανή νέα πίεση, αλλά έχουμε ξεκάθαρα πει και το έχει πει ο Πρωθυπουργός, ότι η χώρα μας δεν θα ξαναδεχθεί να αποτελέσει την πύλη διέλευσης για κυκλώματα λαθροδιακινητών».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική κρίση, συμμετέχει μαζί με την ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, όμως από εκεί και πέρα δεν μπορούμε εμείς ως χώρα, να σηκώσουμε ένα δυσανάλογο βάρος όπως έγινε το 2015. Δεν θα ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Οσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στις δομές, κ. Μηταράκης, διευκρίνισε, ότι «το ποσοστό αυξάνεται, αλλά ακόμα δεν είμαστε στο ποσοστό που θα θέλαμε».

«Υπολειπόμαστε του εθνικού μέσου όρου, αλλά θέλω να τονίσω ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε 90.000 διαμένοντες που είχαμε στην αρχή της κρίσης, στους 43.000 που έχουμε σήμερα, συνολικά είχαμε 4 απώλειες ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε με τα υγειονομικά μέτρα που πήραμε στις δομές και να προστατεύσουμε τους διαμένοντες και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δομών φιλοξενίας και των τοπικών κοινωνιών, σε όλη την Ελλάδα", τόνισε.

Σχολιάζοντας τις συνθήκες στη δομή Σιντικής, είπε ότι «πλέον προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, έχουν τοποθετηθεί τα containers, καθώς και συστήματα κλιματισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ