Skip to main content

Τόσκας για νέα αντιπυρική περίοδο: Είμαστε βελτιωμένοι από πέρυσι

Είμαστε βελτιωμένοι από πέρυσι, αλλά είναι απαραίτητη η συνεχής συνεργασία και συμπαράσταση όλων των φορέων και των κοινωνιών, είπε ο κ. Τόσκας.

Αναλυτική ενημέρωση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και τις ενέργειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την Πολιτική Προστασία, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

"Είμαστε βελτιωμένοι από πέρυσι, αλλά είναι απαραίτητη η συνεχής συνεργασία και συμπαράσταση όλων των φορέων και των κοινωνιών", τόνισε ο κ. Τόσκας στα μέλη της επιτροπής, ενώ στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην επιχειρησιακή κατάσταση του μηχανισμού πυρόσβεσης καθώς και στον σχεδιασμό και στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς υπουργείου και Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού αναφέρθηκε στα κεντρικά ζητήματα της δασοπυρόσβεσης, δηλαδή όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν, εστίασε την ομιλία του στο τι κάνει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τόσκας, ότι η Πολιτεία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

- τις ενέργειες για εξωτερικές συνεργασίες και

- τις κινήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό για τη βελτίωση του στόλου πυρόσβεσης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με τις χώρες του Νότου της Ευρώπης και κυρίως με τη Γαλλία, οι οποίες εξήγησε βαίνουν καλώς, αλλά είναι για το μέλλον, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Μίλησε επίσης για τη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας, με την οποία μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν ανταλλαγές προσωπικού και εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες.

Σχετικά με την προετοιμασία της χώρας υπογράμμισε ότι:

- Είναι έτοιμοι οι 12 κινητήρες των παλιών "Καναντέρ", CL-215, που ανακατασκευάστηκαν στην Αμερική, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα των αεροσκαφών, τα οποία δεν ανανεώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, (από το 1974 που αγοράστηκαν, ή από το 200 που είναι τα CL-415).

- Έχουν ήδη μισθωθεί ένα παραπάνω ελικόπτερο βαρέως τύπου (4 αντί για 3) και δύο παραπάνω μεσαίου τύπου (9 αντί 7).

- Τα βαρέως τύπου ήδη επιχειρούν (2 στην Ελευσίνα, 1 στην Ανδραβίδα και 1 στο Τατόι), ενώ τα μεσαίου τύπου θα είναι στην διάθεση του μηχανισμού τοπ αργότερο σε 15 μέρες, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα:

- Έχουν εφοδιαστεί με κάδους και τα 5 ελικόπτερα του Π.Σ., που πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται για πτήσεις VIP, ενώ αγοράστηκαν και κάδοι για τα ελικόπτερα "Σινούκ" του στρατού, καθώς οι παλιοί κάδοι σάπιζαν από το 1994.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον ανεφοδιασμό των μέσων με καύσιμα, όπου αυτό δεν παρέχεται από τον στρατό, ενώ αλλάζει η τακτική του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρχουν σε ετοιμότητα ομάδες της ΕΜΑΚ που θα μεταφέρονται με ελικόπτερα στην εστία μιας πυρκαγιάς, ενώ τα ίδια ελικόπτερα θα έχουν κάδους με νερό για τις πρώτες ρίψεις, μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.

Όπως διευκρίνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, αυτό κυρίως γίνεται για τις απομακρυσμένες περιοχές και ειδικότερα για τα νησιά, όπου δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την παρουσία επαρκών δυνάμεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τόσκας στη δράση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που από εφέτος θα μεταβαίνει στις πυρκαγιές μαζί με τις επιχειρησιακές δυνάμεις, κάτι που ανεβάζει την αποτελεσματικότητα, (φάνηκε από τις επιτυχίες που είχε τον Απρίλιο) και ταυτόχρονα δρα αποτρεπτικά για τους εμπρηστές.

Σημειώνεται ότι πριν από την ενημέρωση στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Τόσκας και ο κ. Καπάκης, συμμετείχαν σε ευρεία σκέψη, με εκπροσώπους ΟΤΑ και φορείς κυρίως περιοχών κοντά σε δάση, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ., όπου συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας, πρόληψης και συντονισμού μεταξύ όλων τν εμπλεκομένων δυνάμεων.