Skip to main content

Τόσκας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών

Τους ενδoιασμούς του για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα του φράχτη του Έβρου, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Τι είπε για την ΕΛΑΣ

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα ανοίξει έναν διάδρομο, όπως τον φράχτη του Έβρου, και ακολούθως άλλες χώρες κλείσουν τα δικά τους σύνορα.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε πως ο φράχτης στον Έβρο δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς, προσθέτοντας πως καλύπτει τα 12 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η παρουσία του δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία.

Με αφορμή τα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για υποκρισία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που θέλουν να επιστρέψει η κατάσταση στη Συνθήκη του "Δουβλίνο 2", στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη χώρα υποδοχής έχει και την κύρια ευθύνη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ΕΛΑΣ, ο κ. Τόσκας είπε πως «στόχος είναι η αύξηση της αστυνόμευσης στις γειτονιές ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», ενώ προτεραιότητα έδωσε στην καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, του παράνομου τζόγου και της πορνείας μέσω ελέγχου των κυκλωμάτων. «Υπάρχουν περιοχές - άβατο και δεν θα το αφήσουμε έτσι» τόνισε, κάνοντας λόγο για αύξηση των ελέγχων και για συνεργασία με ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ υποστήριξε ότι οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές και η κίνηση αυτή έγινε για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι άντρες της ομάδας αυτής δημιουργούσαν εντάσεις στις διαδηλώσεις ή λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Αντιθέτως, όπως είπε, τα ΜΑΤ είναι πιο συγκροτημένα και με πειθαρχία στις κινήσεις τους.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στον απαρχαιωμένο στόλο αυτοκινήτων της αστυνομίας, παραδεχόμενος ότι πολλά περιπολικά της αστυνομίας έχουν «σαραβαλιάσει», κάθως έχουν κάνει 250.000 χιλιόμετρα. Όπως είπε, εξετάζονται τρόποι ώστε να μπορέσει να ανανεωθεί σταδιακά ο στόλος.