Skip to main content

Του... stage έγινε στο Συνέδριο του ΕΚΘ

«Τα ανασφάλιστα προγράμματα πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ.Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος αποδοκίμασε τη δυναμική εισβολή των διαδηλωτών «stagers» στο χώρο του Συνεδρίου.
Τα πάνω-κάτω έφεραν στο 30ό Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης οι απασχολούμενοι στα προγράμματα stage και οι συμβασιούχοι, οι οποίοι μετά την πορεία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «εισέβαλλαν» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Περίπου 500 άτομα με πανό και συνθήματα ζήτησαν από τους συνδικαλιστές να πάρουν θέση απέναντι στα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργηθεί και ένταση στον χώρο του συνεδρίου.

Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, η εισβολή των stagers να δώσει τον τόνο στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου. «Τα ανασφάλιστα προγράμματα πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στο συνέδριο. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, η ΓΣΕΕ ουδέποτε αποδέχθηκε τα προγράμματα stage, αλλά αντιθέτως τα έχει καταγγείλει. Ωστόσο, «επειδή νέα παιδιά βρέθηκαν σε αυτό το καθεστώς του αίσχους και της ομηρίας, η πολιτεία οφείλει να δώσει και σε αυτούς προϋπηρεσία, ώστε να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, που θα προκηρυχθούν». Υπενθύμισε, δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κ.Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση, που είχε με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ στις 27 Αυγούστου είχε δηλώσει ότι οι stagers αποκλείεται να μονιμοποιηθούν, διότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε, ακόμη, ότι στα προγράμματα stage βρέθηκαν όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», ενώ έκανε λόγο για «διακομματικούς stagers και μπλε και πράσινους και κόκκινους και ροζ».

Ο κ. Παναγόπουλος συνάντησε έντονες αντιδράσεις από μερίδα συνδικαλιστών, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι αμφισβητούν τη διαπραγματευτική του στάση έναντι της νέας κυβέρνησης. «Δεν θα χαϊδευω αυτιά. Τις θέσεις αρχών θα τις κρατάω, Αυτή την κυβέρνηση δεν θα την κρίνω από το χρώμα και την πολιτική ταυτότητα. Θα την κρίνουμε για αυτά που θα κάνει και θα είμαστε οι πιο σκληροί επικριτές», υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική κρίση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά «ότι το διακύβευμα που φέρνει η κρίση είναι ποιος θα την πληρώσει».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οδηγεί σε γενναία ανακατανομή του πλούτου υπέρ της εργασίας και το οποίο θα προβλέπει προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. «Θα κρίνουμε ακόμη την κυβέρνηση από τον τρόπο που θα κατανείμει τους πόρους σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι η μείωση των συντάξεων δεν θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση. «Δεν πάσχουμε από μεγάλες συντάξεις αλλά από την αποτελεσματικότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος λόγω της έλλειψης νέων πόρων εξαιτίας της μαύρης εργασίας», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου για τους stagers ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος σημείωσε ότι είναι ορθή πράξη η αποκατάσταση αρχών και κριτηρίων διαφάνειας και ισοτιμίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση, ωστόσο σε ανορθόδοξες καταστάσεις όπως τα stage και οι συμβασιούχοι η δικαιοσύνη είναι μια «σχετική υπόθεση». Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να βρεθούν πολιτικές λύσεις, διότι δεν είναι δυνατό να εξισωθούν οι θύτες με τα θύματα, και ότι η ΑΔΕΔΥ είναι έτοιμη να συμβάλει στον διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΘ, κ. Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έδωσε μάχες στο πλευρό συμβασιούχων και υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να βρεθούν στο δρόμο απασχολούμενοι σε stage, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του Κέντρου, από το 2006 έως σήμερα, και στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των επιχειρήσεων, που έκλεισαν, και την αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Συμπαράσταση στα αιτήματα των συμβασιούχων και των απασχολουμένων σε stage, εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αναγνώρισε την προσφορά τους και δήλωσε πως «χωρίς αυτούς θα σταματήσει η λειτουργία της Νομαρχίας».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο και την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, στο κτήριο του ΕΚΘ, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.