Skip to main content

Τουλάχιστον 14 νεκροί σε έφοδο τζιχαντιστών στην Υεμένη

Δύο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν φορτώσει σε δύο αυτοκίνητα στην είσοδο του στρατοπέδου της αντιτρομοκρατικής μονάδας.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν όταν βομβιστές-καμικάζι και ένοπλοι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν έφοδο στο αρχηγείο μιας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας στην πόλη Άντεν της Υεμένης το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα υεμενίτικα σώματα ασφαλείας και γιατρούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας της. Δεν έδωσε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, δύο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν φορτώσει σε δύο αυτοκίνητα στην είσοδο του στρατοπέδου της αντιτρομοκρατικής μονάδας, στη συνοικία Ταουάχι, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Άντεν. Αμέσως μετά, έξι ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν. Όλοι τους έπεσαν νεκροί από τα πυρά της φρουράς και τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπως δήλωσε ένας γιατρός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αστυνομία της Άντεν ανέφερε μέσω Facebook ότι απετράπη μια μεγάλη επίθεση.

"Οι τρομοκράτες εξοντώθηκαν αμέσως, πριν μπορέσουν να φθάσουν στην πύλη του αρχηγείου της αντιτρομοκρατικής", σύμφωνα με την ανάρτηση της αστυνομίας.

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας ανέφεραν ότι τρεις άνδρες της αστυνομίας, μια γυναίκα και δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν διαπράχθηκε η επίθεση, ενώ άλλοι 40 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, τραυματίστηκαν.

Η επίθεση ήταν η πρώτη αυτού του είδους στη νότια Υεμένη αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις στους κόλπους των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Άντεν. Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Αλ Χάντι και αυτονομιστές του νότου συγκρούστηκαν για πολλές ημέρες για τον έλεγχο της πόλης.

Η Άντεν είναι η μεταβατική πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Χάντι, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση του Χάντι, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, κατά τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού της φτωχότερης αραβικής χώρας αντιμετωπίζει λιμό.

Η Αλ Κάιντα και το ΙΚ εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο στην Υεμένη για να ενισχύσουν τα ερείσματά τους στη χώρα κι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις, κυρίως σε περιοχές του νότου όπου επικρατεί ανομία παρότι θεωρητικά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.