Τρίτη 11 Μαΐου 2021
x

ΤΟΥΝΤΑΣ: ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο Καθηγητής σημείωσε ότι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, αντανακλούν την έκταση της επιδημίας προ 20ημέρου οπότε θα αρχίσουν να κάμπτονται αργότερα.

«Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στην Ελλάδα, παρά το lockdown», τόνισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

O κ. Τούντας εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες ημέρες, καθώς θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα. Δεν θα μειωθούν όμως παράλληλα, το ίδιο διάστημα, και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, διότι, όπως είπε, αυτά τα δύο σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, αντανακλούν την έκταση της επιδημίας προ 20ημέρου, συνεπώς θα αρχίσουν να κάμπτονται αργότερα.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα διαγνωσμένα κρούσματα, αλλά ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων», είπε στην ΕΡΤ3.

Οι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε, επισήμανε ο κ. Τούντας, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας RO, ο οποίος πρέπει να πέσει κάτω από το 1, και ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή από τα τεστ που γίνονται πόσα βγαίνουν θετικά, ο οποίος πρέπει να πέσει κάτω από το 4, προκειμένου να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Πληρώνουμε τα μεγάλα λάθη του καλοκαιριού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα επαναλάβουμε κάτω από οποιαδήποτε πίεση οικονομικών συμφερόντων και ανθρώπινων κοινωνικών αναγκών. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την υγεία και την προστασία της ζωής κάθε συμπολίτη μας και όλα τα υπόλοιπα να τα υποτάξουμε σε αυτή την ανάγκη», κατέληξε ο καθηγητής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ