Skip to main content

Οι 20 πρώτες χώρες που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς τεστ

Στη λίστα που έχει η επιστημονική ομάδα του υπ. Υγείας μετέχουν 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα

Έτοιμες για την επιχείρηση «τουρισμός» είναι οι ελληνικές αρχές, καθώς από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από 1ης Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Οι πρώτες χώρες από τις οποίες αναμένεται να δεχθούμε τουρίστες έχουν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία.

Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το "πράσινο φως" τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες.

Όπως μεταδίδει ο Σκάι, υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά είναι η χαρτογράφηση των πτήσεων. Πρόκειται για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Θα γίνεται επιλογή πτήσεων που θα μπαίνουν στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης.

Για να γίνει αυτό (μιλάμε για πάνω από 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο».

Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων.

Πάντως όπως μεταδίδει το thetoc.gr το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα μπορέσουν να επισκεφθούν στις 15 Ιουνίου την Ελλάδα.

Υπάρχουν όμως και χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως η Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί εκτιμάται ότι δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου και τη Ρόδο όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του Κορονοϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία.