Skip to main content

Κίνδυνος να χαθούν πάνω από 150.000 τουρίστες για τη Β. Ελλάδα - Τα νούμερα στη Χαλκιδική

Παγωμένες οι κρατήσεις λόγω του πολέμου - Τι λένε οι εκπρόσωποι του τουρισμού της Β. Ελλάδας για τη φετινή σεζόν που βρίσκεται στον αέρα.

Αναιμικό ρυθμό κρατήσεων έχει προκαλέσει η αναταραχή που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η φετινή τουριστική σεζόν να βρίσκεται στον αέρα.

Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις να έκαναν λόγο για μια τουριστική χρονιά σαφώς καλύτερη από την περσινή ωστόσο η ρωσική εισβολή φαίνεται να έχει φέρει τα πάνω - κάτω την ώρα που η ακρίβεια, έχει χτυπήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μη αφήνοντας περιθώρια για εφησυχασμό.

Ο πόλεμος που μαίνεται εκτιμάται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην αποκατάσταση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης και επιβραδυντικά στην επαναφορά των μεγεθών του κλάδου, θέτοντας νέες προκλήσεις για τη τουριστική βιομηχανία και την οικονομία εν γένει.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία στις συνθήκες ομαλότητας του 2019, φαίνεται να χάνονται με το…καλημέρα, περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη Χαλκιδική, περίπου 90.000. Φέτος μάλιστα η εκτίμηση ήταν πως θα ήταν σαφώς αυξημένοι δεδομένου πως πέρυσι το γεγονός πως οι Ρώσοι έπρεπε να διαθέτουν PCR καθώς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V δεν είχε εγκριθεί από την ΕΕ, αποτέλεσε για πολλούς ανασταλτικό παράγοντα για να έρθουν στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 30.000 ήταν οι διανυκτερεύσεις Ρώσων και Ουκρανών το 2021 στη  Θεσσαλονίκη.

Παγωμένες οι κρατήσεις απο όμορες χώρες

Την ίδια ώρα παγωμένες είναι οι κρατήσεις και από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Πολωνία λόγω του ασταθούς κλίματος στη… γειτονιά τους. Στάση αναμονής τηρούν και οι δυτικοευρωπαίοι καθώς πέρα από την αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, το ενεργειακό κόστος ροκανίζει τα εισοδήματα με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσο θα προγραμματίσουν καλοκαιρινές διακοπές ή αν θα το αφήσουν για την τελευταία στιγμή.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, «οι κρατήσεις της φετινής χρονιάς θα είναι της τελευταίας στιγμής. Ο Μάιος, σύμφωνα με τις προκρατήσεις είναι κακός σε σχέση με το 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο Ιούνιος ξεκινά με πληρότητες της τάξης του 40% - 50% για τη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Θάσο. Στη Νότια Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα».

Αναφερόμενος στους τουρίστες που προέρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία και αποτελούν διαχρονικά σταθερούς πελάτες της Χαλκιδικής, ο κ. Τάσιος επισημαίνει πως υπάρχει ανασφάλεια ενώ παντού στην Ευρώπη το θέμα του κόστους σε συνδυασμό με τις πολεμικές εχθροπραξίες, αποτελούν τροχοπέδη για το σχεδιασμό καλοκαιρινών διακοπών.

Μικρή η κινητικότητα στη Χαλκιδική

Για αναιμική κινητικότητα τόσο από τους Δυτικοευρωπαίους όσο και από τους Βαλκάνιους κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς μιλώντας στη Voria.gr. Μειωμένη είναι η ζήτηση από τους Γερμανούς, που αποτελούν το νούμερο 1 πελάτη της χώρας μας, με τις κρατήσεις που προέρχονται από Άγγλους να δημιουργούν έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία. «Όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, ο πόλεμος δημιουργεί ανησυχία, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο πως τελικά θα κινηθεί η τουριστική σεζόν» τονίζει ο κ. Λασπάς υπογραμμίζοντας πως πέρυσι ο αριθμός των Ουκρανών που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2019 γεγονός που δημιούργησε προσδοκίες για τη φετινή χρονιά ενώ υπήρχε η εκτίμηση πως φέτος θα επανάκαμπταν και οι Ρώσοι. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν τουριστικές μονάδες στη Χαλκιδική που δουλεύουν κατά κύριο λόγο με Ρώσους, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να αποτελούν σημαντικό πλήγμα για αυτές.

Η Πιερία χάνει το 10% των τουριστών της

Τις ζημιές της μετρά και η Πιερία, καθώς αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, οι εν λόγω τουρίστες αποτελούν περί το 10% επί του συνόλου των τουριστών που επιλέγουν την Πιερία, ήτοι 40.000. Μάλιστα, όπως λέει, φέτος ανέμεναν πως ο αριθμός Ρώσων και Ουκρανών τουριστών θα αυξανόταν, προσδοκία που δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ρώσων τόνισε πως αποτελούν τουρίστες που αφήνουν σημαντικά ποσά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Απώλειες και στη Θάσο

Απώλειες από τον πόλεμο στη Ουκρανία μετρά και η Θάσος αν και το αποτύπωμα Ρώσων και Ουκρανών τουριστών είναι περιορισμένο, μόλις 2% για το νησί. Ωστόσο το κλίμα αστάθειας που δημιουργεί ο πόλεμος έχει παγώσει τις κρατήσεις τόσο από τις όμορες χώρες, όσο και απο χώρες της δυτικής Ευρώπης με τις οποίες δουλεύει η Θάσος. «Οι κρατήσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν παγώσει. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα μας οδηγήσει σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όλοι τηρούν στάση αναμονής. Μεγάλο αγκάθι είναι και το ενεργειακό κόστος που επηρεάζει τα εισοδήματα των εν δυνάμει τουριστών» αναφέρει στη Voria.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης.