Skip to main content

Το σχέδιο για τεστ στους τουρίστες - Με μοντέλο Σιγκαπούρης ο έλεγχός τους

Στις πύλες εισόδου των χερσαίων συνόρων υπάρχει σκέψη για ελέγχους με τεστ αναπνοής που δίνουν αποτέλεσμα σε ένα λεπτό και έχουν ποσοστό επιτυχίας 90%

Οι «δικλείδες ασφαλείας» που αφορούν την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας βρίσκονται επί τάπητος στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες όπως είναι η TUI ζητούν οι τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας να κάνουν PCR τεστ.

Και αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός των τουριστών δεν θα έχει εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχουν ένα τεστ συνήθως 72 ωρών για να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υποδομές όπου θα μπορούσε να διενεργείται ένας μεγάλος όγκος τεστ.

Από την πλευρά της κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα και το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, να στέλνονται με την πρωινή ή τη μεσημεριανή πτήση, να γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Rapid και τεστ αναπνοής

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την είσοδο στα σύνορα σε τουρίστες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός στα χερσαία σύνορα (τελωνεία Ευζώνων, Προμαχώνα) καθώς υπάρχει και ο φόβος για πλαστά πιστοποιητικά. Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.