Skip to main content

Τουρισμός: Ρεκόρ εσόδων αναμένεται στα περισσότερα νησιά

Μεγάλο του τουριστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά από πολίτες όλων των χωρών - Στα επίπεδα του 2019 αρχίζει να επιστρέφει η επισκεψιμότητα.

Η ταξιδιωτική κίνηση στους περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς στην κορύφωση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι σε σχέση με το 2019 η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις για την επιβατική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αναφέρουν ανάκτηση του 90% των μεγεθών του 2019, αλλά ενδέχεται να αναθεωρηθούν υψηλότερα όσο αποκτάται καλύτερη ορατότητα για εκείνη την περίοδο, σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει των θερινών προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών, όσο κλιμακώνεται η τουριστική περίοδος τόσο το χάσμα των επιδόσεων με το 2019 και τη φετινή χρονιά θα γεφυρώνεται. «Δεν θα μας κάνει έκπληξη η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ξεπεράσει αυτήν του 2019», σημειώνει οικονομολόγος που μελετάει τα σχετικά μεγέθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εκμυστηρεύτηκε πως δέχεται το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να τις βοηθήσει να εξασφαλίσουν slots σε ελληνικά αεροδρόμια φέτος το καλοκαίρι.

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας, πέραν των υψηλότερων τιμών που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό και από τα αυξημένα μεταφορικά κόστη λόγω εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, προκαλεί και ευρύτερες δομικές μετατοπίσεις της τουριστικής δραστηριότητας: μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό προσφεύγουν σε προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά όμως οφέλη για αυτές τις τοπικές κοινωνίες. Επιλέγουν δε ημερομηνίες διαμονής που μπορεί να έχουν χαμηλότερο κόστος, διευρύνοντας σταδιακά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Οι τάσεις αυτές οδηγούν σε διεύρυνση και ανατίμηση της δραστηριότητας και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ελληνες –αλλά και ξένοι–, που κατέχουν σπίτια σε αξιοποιήσιμους τουριστικά προορισμούς, τείνουν να τα διαθέτουν με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τόσο γιατί ο υπερτουρισμός κατά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου αντιμετωπίζεται ως αντικίνητρο για την ιδιόχρησή τους όσο και γιατί το εισόδημα πλέον από αυτές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Απoγείωση Airbnb

Μάλιστα, πέραν των σπιτιών σε καλοκαιρινούς προορισμούς, και τα διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας γνωρίζουν υψηλή ζήτηση και τιμές. Οι αυξανόμενες αφίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ευνοούνται και λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως και οι αφίξεις από άλλες δυτικές αγορές υψηλών εισοδημάτων, αφορούν μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών, που επιλέγουν να μείνουν δύο με τρεις μέρες στην Αθήνα, για να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πριν ταξιδέψουν στα νησιά είτε κατ’ ιδίαν είτε στα πλαίσια της κρουαζιέρας που επανακάμπτει επίσης. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA και δημοσιεύτηκαν πριν από μία εβδομάδα, κατά το φετινό καλοκαίρι οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα καταλύματα της περιοχής του ιστορικού κέντρου και της Ακρόπολης, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 165,8 ευρώ, αύξηση κατά 84% σε σχέση με το 2019 και κατά 54% από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο εξασφαλίσει πληρότητα για το 80% των διαθέσιμων ημερών (όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των θερινών μηνών των προηγούμενων ετών), θα αποφέρει μηνιαία έσοδα της τάξεως των 4.000 ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr