Skip to main content

Τουρισμός: Στερεύει η βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα

Ο ελληνικός τουρισμός το πιθανότερο είναι να επιστρέψει φέτος στο μακρινό 1980. Οι εκτιμήσεις για αφίξεις και έσοδα στη φετινή σεζόν.

Συνεχίζεται η μάχη οπισθοφυλακής που δίνει ο ελληνικός τουρισμός για να διατηρήσει όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει από την περσινή θριαμβευτική σεζόν.

Τότε, που κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πριν εκδηλωθεί η πανδημία και ανατρέψει όλα τα σχέδια, τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου, όσο και των υπευθύνων για την χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Τα νέα, όμως, που έρχονται από το «μέτωπο», μόνο ευχάριστα δεν είναι. Παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν προετοιμασθεί για μια (πολύ) κακή χρονιά, η επιβεβαίωση της στην πράξη προκαλεί κύματα ανησυχίας.

Με βάση λοιπόν τα τελικά στοιχεία του ξενοδοχειακού κλάδου και τις όποιες αναγωγές επιτρέπεται να γίνου, τελικώς, ο ελληνικός τουρισμός, από πλευράς αφίξεων, φέτος όχι απλά δεν θα καταφέρει να πλησιάσει το μισό περσινό επίπεδο, αλλά , δηλαδή, σαράντα ολόκληρα χρόνια πίσω.

Όπως έχει γραφτεί κατά κόρον, τη χρονιά εκείνη οι ξένοι επισκέπτες της χώρας είχαν σπάσει το φράγμα των ...πέντε εκατομμυρίων αφίξεων (είχαν φτάσει στα 5,2 εκατ. για την ακρίβεια). Τόσες ακριβώς προβλέπουν και φέτος οι παράγοντες του τουρισμού ότι θα φτάσουν οι αφίξεις από το εξωτερικό, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουν τον εσωτερικό τουρισμό!

Το αποτέλεσμα είναι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος να μην αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Το χάσμα ανάμεσα στα 33 εκατ. τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα (ανεβάζοντας τα τουριστικά έσοδα στα 18,2 δισ. ευρώ), και στις προβλέψεις για τις φετινές αφίξεις εν μέσω πανδημίας, είναι τεράστιο. Και ενδεχομένως να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, από τη στιγμή που μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτούργησαν έφτασε περίπου στο 30% του συνόλου. Και κάποια που έκτοτε άνοιξαν, έκλεισαν ξανά λόγω έλλειψης πελατείας.