Skip to main content

Χαλκιδική: Μικρό καλάθι για την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων τον χειμώνα

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «ευνοεί τη νότια Ελλάδα που έχει ήπιο χειμώνα και όχι εμάς», υποστηρίζουν ξενοδόχοι και φορείς

Η κινητοποίηση του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια -με επισκέψεις στο Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- για την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, εάν πετύχει, αναμφίβολα μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση τον τουρισμό και να ωφελήσει την ελληνική οικονομία, μεσούσης μιας τεράστιας πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που έχει θέσει σε τροχιά ύφεσης τις οικονομίες πολλών χωρών.

«Στην Ελλάδα έχουμε έναν γλυκό, ήπιο χειμώνα, λίγων ημερών και άρα πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι εταίροι μας έχουν έναν χειμώνα έξι, επτά και οκτώ μηνών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Οπότε, δυνητικά, οι Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να περάσουν τον χειμώνα τους πολύ πιο οικονομικά και με σαφώς μικρότερη οικονομική επιβάρυνση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι η αεροπορική εταιρεία Lufthansa έχει τη διάθεση να αυξήσει τις πτήσεις της για το 2023 στην Ελλάδα κατά 30%. «Η Austrian πετάει από Βιέννη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μέσα σε 1,5 και 2 ώρες αντίστοιχα, το ίδιο κάνουν η Aegean και η Sky Express».

Ο υπουργός Τουρισμού κατά την επίσκεψη του στη Χαλκιδική στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου συναντήθηκε με φορείς της περιοχής, είχε κάνει εκτενή αναφορά σε αυτό το σχέδιο τονίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά και εντός του χειμώνα από την Ελλάδα και φυσικά και από τη Χαλκιδική.

«Ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς για τη Βόρεια Ευρώπη από ό,τι για την Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα γλυκό φθινόπωρο και χειμώνα. Κάλλιστα κολυμπάς στη Χαλκιδική τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, έχεις ανοιχτά καταστήματα, αθλητισμό και πολιτισμό», είχε αναφέρει.

Οι ξενοδόχοι όμως της Χαλκιδικής, όπως είπε στη Voria.gr ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Λασπάς, ακόμη δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες αυτής της προσπάθειας του υπουργού, ενώ εκτιμούν ότι εάν ευοδωθεί τελικά θα ωφεληθούν περιοχές της νότιας Ελλάδας κι όχι η Χαλκιδική που ο χειμώνας δεν είναι και τόσο ήπιος.

«Δεν μας έχει γίνει κάποια ενημέρωση εξ όσων γνωρίζω. Είδα σε δημοσιεύματα την προσπάθεια του υπουργού που ταξίδεψε στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει συντονισμένα. Εμείς ως Χαλκιδική δεν ευελπιστούμε αρχικά ότι θα έρθουν Βορειοευρωπαίοι, περισσότερο ευνοεί τη νότια Ελλάδα που είναι καλύτερος ο καιρός και μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο και τον χειμώνα. Στη Χαλκιδική είναι πολύ δύσκολο αυτό με τα ενεργειακά κόστη που υπάρχουν τούτη τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι κάποιος συνάδελφος θα μπει σε αυτή τη διαδικασία και να μείνει ανοιχτός εάν δεν υπάρχει πληρότητα. Αν ο κ. υπουργός καταφέρει και φέρει τα πρακτορεία να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε για να κάνουμε πρόγραμμα για τον χειμώνα τότε πολύ ευχαρίστως» είπε ο κ. Λασπάς.

Θετική και φιλότιμη χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργείου Τουρισμού από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, επισημαίνοντας όμως και αυτός ότι η προσπάθεια αυτή δείχνει να αφορά περισσότερο τη νότια Ελλάδα που ο χειμώνας είναι περισσότερος ήπιος σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Χαλκιδική.

«Η αλήθεια είναι ότι γίνεται φιλότιμη προσπάθεια αλλά νομίζω ότι περισσότερο θα έχει να κάνει με τη νότια Ελλάδα που είναι εντελώς διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση με τη Χαλκιδική. Στη νότια Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι έχει καλοκαίρι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο ήπιο χειμώνα. Σίγουρα ο βασικότερος λόγος για να έρθουν στην Ελλάδα οι Βορειοευρωπαίοι είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εκεί που μένουν. Όσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στις χώρες τους ενδεχομένως πιο εύκολα θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αν έρθουν πολλοί, τότε πιθανόν κάποιοι να έρθουν και στην περιοχή μας. Όπως και να έχει αυτό το θέμα είναι μια δύσκολη εξίσωση και δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα. Είναι πολύ καλή η προσπάθεια του υπουργείου και πρέπει να γίνει, ενδεχομένως και πιο οργανωμένα» ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Κουφίδης.