Skip to main content

Το σχέδιο ανάπλασης της Αποστόλου Παύλου - Πού θα πεζοδρομηθεί

Τουριστικός περίπατος από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι τα Κάστρα - Έργο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Έναν τουριστικό περίπατο, ο οποίος θα συνδέει σημαντικά τοπόσημα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης έως τα Κάστρα, σχεδιάζει ο κεντρικός δήμος, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπλαση της οδού Αποστόλου Παύλου με συνολικό προϋπολογισμό 443.600 ευρώ. Το έργο σχεδιάζεται σε δύο φάσης, με την πρώτη να αφορά την ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού, από Κασσάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου και τη δεύτερη, από Αγίου Δημητρίου έως Μανωλάκη Κυριακού.

Βασικός στόχος του έργου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι «η αναβάθμιση της οδού Αποστόλου Παύλου, όπου βρίσκεται το Μουσείο Οικίας Κεμάλ Ατατούρκ, χώρος υψηλής προσέλευσης τουριστών, και επιπλέον η ανάδειξη της τουριστικής διαδρομής από τη Ροτόντα διαμέσου της οδού Αποστόλου Παύλου, μέχρι τα Βυζαντινά Τείχη και την Άνω Πόλη, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση, με παράλληλη αποκατάσταση και ενοποίηση των αστικών υπαίθριων χώρων κατά μήκος της διαδρομής».

Σκοπός είναι, σύμφωνα με τους μελετητές, να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η οδός καθώς και να αποκτήσει μια ομοιομορφία, με την εξασφάλιση ενός ενιαίου, κοινού και αναγνωρίσιμου ύφους.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μετατροπή της οδού Απ. Παύλου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, τη διευθέτηση των χώρων στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων, την αύξηση του πρασίνου και την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, η αντικατάσταση των επιστρώσεων οδοστρώματος και πεζοδρομίων, η οργάνωση των στοιχείων σήμανσης των κάδων και η δενδροφύτευση. Παράλληλα, σύμφωνα με την μελέτη, πρόκειται να εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα – φαναράκια τύπου led και από τις δύο πλευρές της οδού. Για την αποφυγή της κατάληψης τμήματος των πεζοδρομίων από σταθμευμένα οχήματα θα τοποθετηθούν κατά μήκος του κρασπέδου ρυθμικά εμπόδια κίνησης.

Σημαντικό στοιχεία της μελέτης είναι η πεζοδρόμηση του κάτω τμήματος της οδού Απ. Παύλου, με χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο, από τη Μελενίκου έως την Μ. Κυριακού. Τα κράσπεδα θα απομακρυνθούν και το οδόστρωμα θα ενοποιηθεί με τα πεζοδρόμια υψομετρικά, ενώ σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της οδού θια διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια.

Το ΚΕΠΑ πρόκειται να προβεί σε δημοπράτηση με το σύστημα πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών εταιρειών, για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, με κατ' αποκοπή τίμημα.