Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
x

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Η ΠΚΜ και ο Δήμος Κιλκίς προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων στη λίμνη, για να την αναβαθμίσουν στη βάση ενός σχεδίου τουριστικής ανάδειξης της περιοχής

Στην προστασία και ανάδειξη της λίμνης Δοϊράνης, με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί επισκέψιμος τόπος και να προσελκύσει τουρισμό, με παράλληλη αναβάθμιση του φυσικού της πλούτου, στοχεύει το διασυνοριακό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κιλκίς.

Ανάλογες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα γίνουν κι από την απέναντι πλευρά των συνόρων, καθώς το οικοσύστημα στο σύνολό του να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός τόπου άξιου να τον επισκεφτεί κάποιος, αλλά και για να αντιμετωπιστούν κοινά προβλήματα της περιοχής.

Στο εγχώριο κομμάτι της λίμνης σχεδιάζεται να εκριζωθούν τα δέντρα που είχαν φυτευτεί όταν είχε υποχωρήσει η λίμνη το 1989 (λειψυδρία και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα) και πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά, εμποδίζοντας την θέα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι πλέον τα δένδρα μπορούν να εκριζωθούν, αφού η λίμνη έχει επανέλθει στα παλιά της όρια, με πολύ περισσότερο νερό σε σχέση με το παρελθόν. Όπως είπε, μπροστά στον οικισμό της Δοϊράνης, στο παραλίμνιο μέτωπο, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού υπερχείλισης, προστασίας και καλλωπισμού του λιμενοβραχίονα ενώ θα τοποθετηθούν προστατευτικά, φωτιστικά και παγκάκια. Θα δημιουργηθεί επίσης περιπατητική διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο έως το τελωνείο, σε μια απόσταση τριακοσίων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι αν μια πλευρά της λίμνης υστερεί σε ανάπτυξη είναι η ελληνική, καθώς οι παραλίμνιοι οικισμοί της γειτονικής χώρας αποτελούν εδώ και δεκαετίες τουριστικά θέρετρα.

Επίσης, ο Δήμος Κιλκίς ήδη προχωρά σε εργασίες για την σύνδεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με τη συγκεκριμένη περιοχή. Στόχος είναι να προβληθεί συνολικά ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή. Επίσης, παρεμβάσεις για τη βελτίωση του παραλίμνιου μετώπου έχουν ήδη γίνει ως ένα βαθμό, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο κτήριο του συνοριακού σταθμού της Δοϊράνης.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «ο σχεδιασμός για την περιοχή δε σταματά εδώ. Έχουμε σχέδιο για τη σύνδεση της λίμνης Δοϊράνης με τα μνημεία πεσόντων του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Φέτος πραγματοποιήθηκαν εκεί εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το Μεγάλο Πόλεμο. Πρόκειται για δύο νεκροταφεία, ελληνικό και αγγλικό και για τον τύμβο με τους λέοντες στο λόφο που αποβλέπουμε να αξιοποιηθούν τουριστικά. Όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι ήπιες, δεν αλλοιώνουν το οικοσύστημα και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον».

Ο διαγωνισμός πήρε το «πράσινο φως» και υπολογίζεται τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί ως το ερχόμενο φθινόπωρο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ