Skip to main content

Τούρκοι υποστηρίζουν ότι πανικοβληθήκαμε με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Εμφανίζονται και απόστρατοι στρατιωτικοί που διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα επικρατεί… πανικός λόγω της περιώνυμης άσκησης!

Η Τουρκία προσπαθεί με επικοινωνιακούς λεονταρισμούς, στηριζόμενη σε αναληθή περιστατικά, αφενός να μας εκφοβίσει, αφετέρου να πείσει τους Τούρκους ότι είναι παντοδύναμοι, και ότι οι άλλοι έχουν χρέος να υποτάσσονται.

Πέραν του ότι, άλλους αριθμούς ανακοίνωσαν, ως προς τα οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν, και μέχρι τώρα η περιβόητη άσκηση δεν χρησιμοποίησε ούτε το ένα τρίτο των αναγγελλομένων, εμφανίζονται και απόστρατοι στρατιωτικοί που διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα επικρατεί… πανικός λόγω της περιώνυμης άσκησης!

Η γνωστή φυλλάδα, που εκφράζει απολύτως τον Ερντογάν, η «Γενί Σαφάκ», παρέθεσε απόψεις Τούρκων αποστράτων, οι οποίοι αφενός χαρακτηρίζουν την άσκηση ως «αποτροπή» των απειλών που στρέφονται κατά της Τουρκίας, ενώ βλέπουν με ικανοποίηση τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιδρά… αγχωμένα, ακόμη και πριν από την έναρξή της.

Η «Γαλάζια Πατρίδα», γράφει στην «Γενί Σαφάκ» και μεταφράζει το OnAlert, «είναι μια άσκηση που δείχνει πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία», δηλώνει ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλί Ντενίζ Κουτλούκ, λέγοντας ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 90 χιλιάδες στρατιώτες.

Σε άλλη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, την γνωστή για τις ακροδεξιές κορώνες της, την «Αϊντινλίκ», ο εν αποστρατεία αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, δηλώνει ότι αν παρακολουθήσει κανείς τον πανικό και την σύγχυση που προκάλεσε η άσκηση στην Ελλάδα αποδεικνύεται η δύναμη που έχει το «μανιφέστο» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είναι απορίας άξιον, πού τον είδε τον πανικό ο αντιναύαρχος! Μάλλον ειρωνικά σχόλια προκαλεί το πομπώδες ύφος των Τούρκων, που επιχειρούν να πείσουν ότι ο διαλυμένος στρατός τους, με μισθοφόρους πιλότους, έχει όντως ισχύ [Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυάζουμε].

Σε μια ορθή παρατήρηση, όμως, προέβη ο ανωτέρω αναφερόμενος Αλί Ντενίζ Κουτλού, ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» έχει την έννοια του ενδιαφέροντος και της κυριαρχίας της Τουρκία στο πεδίο της θάλασσας. Πράγματι, η Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια έχει αντιληφθεί ότι υστερεί στο θαλάσσιο πεδίο, ενώ επιζητά την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, και έχει εντείνει τις προσπάθειές της για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της.

Και άλλη ορθή διαπίστωση, στην οποία οι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι πολλές φορές έχω αναφερθεί εδώ. Υποστήριξε ότι «Η αποτροπή του πολέμου είναι το πιο σημαντικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων. Η προτεραιότητα δεν είναι να πολεμήσεις όπως όλοι νομίζουν αλλά να αποτρέψεις τον πόλεμο. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να εμποδίσεις τον πόλεμο είναι να τον αποτρέψεις».

Η πατρότητα αυτής της διαπίστωσης, ανήκει στον Θουκυδίδη, ο οποίος έγραψε «Στον ισχυρό δεν αμύνεσαι αφού σου έχει επιτεθεί, αλλά παίρνεις από νωρίς τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μη μπορέσει να επιτεθεί». Κι επειδή δεν διανοούμαι να υπάρχει αξιόλογος πολιτικός χωρίς να έχει μελετήσει επισταμένως τον Θουκυδίδη, υπενθυμίζω την σοφή σύστασή του: «Το γαρ βραχύ τι τούτο πάσαν υμών έχει την βεβαίωσιν και πείραν της γνώμης».

Δηλαδή, το ασήμαντο κλείνει μέσα του όλη τη δοκιμασία και την απόδειξη του φρονήματός μας. Διότι «Αν υποχωρήσουμε στο ασήμαντο θα μας ζητήσουν αμέσως μετά άλλο μεγαλύτερο, νομίζοντας ότι από φόβο υποχωρήσαμε στο προηγούμενο. Αν, όμως, αντισταθούμε θα τους δώσουμε να καταλάβουν, ότι πρέπει να μας συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσον». Ό,τι δηλαδή, δεν πράττει ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

Και για να κλείσω με τους φλύαρους αποστράτους, ο επίσης αναφερόμενος ανωτέρω αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, είπε ότι «Ο αγώνας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ειδικά και σε όλες τις θάλασσες είναι ένας δεύτερος αγώνας Σεβρών. Θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Η Ελλάδα, η νότιος Κύπρος με τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου θέλουν να κλέψουν την 100 χιλιάδων χλμ. «Γαλάζια Πατρίδα» μας. Αυτή η άσκηση είναι ένα μανιφέστο με μεγάλο νόημα ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτή την κλοπή».