Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
x

UPD-ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Γιλντιρίμ προηγείται με 48,74% έναντι 48,64% του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διαφορά να είναι λιγότερη από 15.000 ψήφους!

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), παίρνει τα ηνία της Άγκυρας, μετά τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σημειώνει την πρώτη του μεγάλη ήττα στην τουρκική πρωτεύουσα από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων την εκλογική μάχη κέρδισε στην Άγκυρα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάμετρηση των ψήφων για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 48,74% έναντι 48,64% του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με τη διαφορά να είναι λιγότερη από 15.000 περίπου ψήφους.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι στο εκλογικό του κέντρο έχουν λάβει το σύνολο της καταμέτρησης.

Την ίδια σχεδόν στιγμή ο Ιμάμογλου σε δηλώσεις του τον κατηγόρησε για χειραγώγηση του κοινού και κάλεσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και τις τοπικές εκλογικές επιτροπές να κάνουν την δουλειά τους σωστά ενώ κατηγόρησε το πρακτορείο Anadolu ότι μεταδίδει τα αποτελέσματα επιλεκτικά.

«Ξέρω να δίνω συγχαρητήρια αλλά θέλω και να μου δίνουν. Η ενσωμάτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά. Σύμφωνα με το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος θριαμβολόγησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τονίζοντας ότι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση.

Σημείωσε ωστόσο ότι έως το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Οι σημερινές εκλογές έχουν πάρει χαρακτήρα δημοσψηφίσματος για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και την πολιτική του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή για περισσότερο από 16 χρόνια, εν μέρει λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, είναι από τους πιο δημοφιλείς, αλλά και τους πλέον διχαστικούς ηγέτες στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Ο ίδιος περιέγραφε καθόλη την προεκλογική περίοδο αυτήν την ψηφοφορία ως ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία.

Σε διάστημα μόλις ενός έτους, η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο - έχει πλέον φθάσει το 20%. Και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζει να μειώνεται. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μόνο 2,6%. Η ανεργία κυμαίνεται στο 11%, το οποίο σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχεδόν 10 χρόνια.

Αρκετοί ψηφοφόροι φαίνονταν έτοιμοι να τον τιμωρήσουν στις κάλπες για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η εκλογική ημέρα στη γειτονική χώρα βάφτηκε με αίμα: η επικράτεια μετατράπηκε σε πεδίο μάχης σε αρκετές περιοχές της, καθώς ψηφοφόροι πιάστηκαν στα χέρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν και όπλα με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί 62.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ