Skip to main content

Τούρκος ΥΠΕΣ στα σύνορα: Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς στον Έβρο

O υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά.

Την αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις Καστανιές, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί στην τουρκική πλευρά.

O Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, 1.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων έφθασαν στα σύνορα του Έβρου με φουσκωτά zodiac. Θα σταθούν απέναντι στους Έλληνες στρατιώτες. Δύο ομάδες των ειδικών δυνάμεων μετακινήθηκαν στην Αδριανούπολη».

Όπως δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στα σύνορα, «οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους» και έριξαν χημικά του 1978.

Διαβάστε - Έβρος: Ηρεμία στα σύνορα - Επιθεωρεί τις Καστανιές τουρκικό ελικόπτερο

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όποιος θέλει να έρθει, έρχεται» και «όποιος περάσει, πέρασε».

«Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε. Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίιου (σ.σ. με την ΕΕ). Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978. Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό. Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής. Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 άτομα. Λένε ψέματα για τις τουρκικές Αρχές. Συνεννοηθήκαμε με τις Ένοπλες δυνάμεις και στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Έβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις. Μόνο από την Αδριανούπολη πέρασαν 139.070 άτομα», δήλωσε.

 

Κατά την αποχώρησή τους από το Ορντού, όπως απεικονίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, Τούρκοι αστυνομικοί αποχαιρέτησαν με χειροκροτήματα και αγκαλιές τους 1.000 συναδέλφους.