Skip to main content

Τουρκία: Αντιδράσεις για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Τι δήλωσαν Τατάρ-Οκτάι

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της 'Ε/Κ ΔΝΚ' είναι ατυχής.

Σε αμηχανία δείχνει να περιέρχεται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μετά και το νέο χαστούκι από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ, μετά τα νησιά τυ Αιγαίου, στρατιωτικοποιεί και την Κύπρο« και «μήπως μπορούμε να πούμε πως κι αυτό το μέρος το μετατρέπουν σε αμερικανική βάση», απάντησε:

«Με αυτή την παροχή οπλικών συστημάτων θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους και θα πουν στην Τουρκία "πρόσεχε! κοίταξε να δεις υπάρχουν και τα οπλικά συστήματά μας και στην Κύπρο. Θα προειδοποίησουν την Τουρκία. Αυτό το γεγονός είναι ενοχλητικό για την Τουρκία».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γουάτ Οκτάι με τη σειρά του, δήλωσε ότι «η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της 'Ε/Κ ΔΝΚ' είναι ατυχής και κοντόφθαλμη για την περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα καταστήσει τη μη λύση μόνιμη, θα πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα την ευθύνη που έχει ως εγγυήτρια χώρα για ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο νησί».