Skip to main content

Τουρκία: Χωρίς παραβιάσεις η νέα εκεχειρία στην Ιντλίμπ

Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την απαρέγκλιτη τήρηση της νέας εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μόσχα.

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Προς το παρόν, σύμφωνα με την Άγκυρα, η συμφωνία τηρείται σε απόλυτο βαθμό, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί παραβιάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Ακάρ γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα, ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Άγκυρα, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου «Μ4» - κεντρικής οδικής αρτηρίας της Ιντλίμπ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, θα ξεκινήσουμε από τις 15 Μαρτίου κοινές περιπολίες στην Ιντλίμπ. Ξεκινήσαμε και τις συζητήσεις για τις συνθήκες διασφάλισης της ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο “M4”» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο ανταρτών και τζιχαντιστών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ένταση στην περιοχή αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες, όταν ο συριακός στρατός, με την αεροπορική στήριξη της Μόσχας, ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των Συμφωνιών του Σότσι για τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες, καθώς και για πλήγματα εναντίον Τούρκων στρατιωτών και μελών της συριακής αντιπολίτευσης.