Skip to main content

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε το στρατιωτικό μνημόνιο Τρίπολης - Άγκυρας

Η Βουλή της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία. Πρόκειται για μία από τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η μία αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα και η άλλη, αυτή που επικυρώθηκε τώρα, ήταν ένα μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να εκφράζει χθες την «ανησυχία» του για την εξέλιξη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν μείνει θεατής την ώρα που, όπως ανέφερε, ρωσικά συμφέροντα «μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χαφτάρ στη Λιβύη».

Η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ της Τρίπολης έχει ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του στρατιωτικού μνημονίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει επικριθεί και από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συναντά επικρίσεις για το συγκεκριμένο σκέλος της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.