Skip to main content

Τουρκία: Λουκέτο σε πανεπιστήμιο λόγω διαμάχης Ερντογάν-Νταβούτογλου

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το οποίο προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σήμερα με διάταγμα πανεπιστήμιο, συνιδρυτής του οποίου ήταν ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στη συνέχεια αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερντογάν και ίδρυσε το δικό του.

«Αποφασίσθηκε να αρθούν οι εγκρίσεις λειτουργίας του Πανεπιστημίου Σεχίρ», αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα που υπογράφεται από τον Ερντογάν και δημοσιεύθηκε χθες βράδυ.

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το οποίο προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.

Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου το είχαν εγκαινιάσει μαζί επισήμως το 2010, όταν ο πρώτος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νταβούτογλου έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός το 2014, όταν ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος. Το 2016 παραμερίσθηκε ξαφνικά με φόντο ένα μπρα-ντε-φερ με τον αρχηγό του κράτους.

Ο Νταβούτογλου ίδρυσε πέρυσι τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, το Κόμμα του Μέλλοντος, με την ελπίδα να ανταγωνισθεί τον Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Σεχίρ βρέθηκε στο κέντρο της μάχης ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους.